Вчені показали перший знімок коронавірусу 2019 nCoV під мікроскопом

Вчені показали перший знімок коронавірусу 2019 nCoV під мікроскопом

Фото
Укрінформ
Національне сховище патогенних мікроорганізмів Китаю оприлюднило перший знімок штаму нового типу коронавірусу - 2019 nCov - під мікроскопом.

Про це повідомляє Naked Science з посиланням на сайт організації.

Як уточнюється в супутній заяві, зображення має допомогти у виявленні патогенних мікроорганізмів і дослідженні структури вірусу.

На знімку можна розглянути шиповидні відростки, що відходять від білкової мембрани і зовнішньої оболонки і формують корону: саме за цією ознакою це сімейство з 39 вірусів отримало свою назву.

Напередодні вчені з Пекінського університету повідомили, що встановили можливе першоджерело вірусу: згідно з висновками дослідження, 2019 nCov - гібрид вірусу, який зустрічається у кажанів, і ще одного вірусу, носієм якого є змії. Як пояснили фахівці, імовірно, вірус передався одному з жителів густонаселеного китайського міста Ухань, який мав відношення до оптового ринку морепродуктів Хуанань, де, імовірно, незаконно торгували різною живністю, в тому числі кажанами і зміями. Мабуть, людина з'їла м'ясо змії, яка заразилася вірусом від кажана, і захворіла сама.

Читайте також: У Китаї майже 1300 осіб інфіковані коронавірусом, понад 40 померли

Однак уже сьогодні співробітники Уханьского інституту вірусології спростували, що саме змія передала коронавірус 2019 nCoV людині (серед аргументів - як він зміг прижитися і у холоднокровного, і у теплокровного господаря?). В результаті аналізу вони з'ясували, що РНК 2019 nCoV найближче (збіг - 96%) до відкритого пару років назад вірусу кажанів азіатських подковоносів (Rhinolophus affinis) і схожий (збіг - понад 79 відсотків) на вірус атипової пневмонії SARS-CoV ( «пурпурна смерть»), який на початку 2000-х зафіксували в провінції Гуандун на півдні КНР. Тоді від нього загинули 813 чоловік. «Зміїне походження» сьогоднішнього вірусу вчені відкинули.

Читайте також: Черги у лікарнях та порожні полиці у крамницях — що спричинив коронавірус у Китаї

В Ухані, звідки почалося поширення вірусу (саме там розташовується оптовий ринок Хуанань), ввели карантин, до боротьби з епідемією підключили армію. Вже другий день в 12-мільйонному місті закриті буквально все місця масового скупчення людей: аеропорти, метро, ​​вокзали, торгові центри, кафе, кінотеатри, на в'їзді в місто виставлені блокпости, громадський транспорт також не працює. Сьогодні там терміново почали будувати нову лікарню, в якій планують розмістити хворих коронавірусів пацієнтів. За інформацією місцевих ЗМІ, медзаклад буде готовий до 3 лютого.

У «ізоляції» опинилася не тільки Ухань. Аналогічні превентивні заходи введені ще в дев'яти містах провінції Хубей: Хуангане, Ечжоу, Чібі, Чжіцзянь, Хуанши, Сянтанся, Еньші, Цяньцзяне і Сяньніне.

Фото: Xinhua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-