Рада ЄС оновила свій підсанкційний

Рада ЄС оновила свій підсанкційний "терористичний список"

Укрінформ
Рада ЄС оновила у понеділок так званий "терористичний список", який містить осіб, організації та установи, проти яких вживаються обмежувальні заходи, зокрема, заморожування рахунків і активів на території країн Євросоюзу у зв’язку із терористичною діяльністю.

Відповідне повідомлення оприлюднене на сайті Європейської Ради.

"Вперше Рада ЄС утворила такий перелік на виконання резолюції РБ ООН 1373/2001 після терористичної атаки 11 вересня 2001 року. Рада переглядає цей список через регулярні інтервали та, щонайменше, раз на шість місяців, на основі регулярного обміну інформацією між країнами-членами щодо будь-яких нових фактів або подій, які мають відношення до цього переліку", - йдеться у документі.

Читайте також: Держдеп США ввів санкції проти олігарха та екслідера Демпартії Молдови

Зазначається також, що зазначений санкційний режим відокремлений від резолюцій ОБ ООН 1267 (2011), 1989 (2011) та 2253 (2015) які спрямовані проти Аль-Каїди та Ісламської держави (ISIL/Da'esh). ЄС також має власний режим санкцій, який дозволяє йому автономно застосовувати санкції проти Ісламської держави та Аль-Каїди, а також проти осіб та установ, з ними пов’язаних або таких, що надають допомогу цим терористичним силам.

У повідомленні наводиться статистика Європолу, що тільки упродовж 2018 року відбулося 129 терористичних нападів, або їх спроб, частина з яких була відвернута. В результаті дій правоохоронців 1056 осіб були арештовані за звинуваченням у терористичній діяльності. При цьому найбільша кількість терористичних атак була здійснена у Великобританії (60 випадків), за якою слідують Франція (30), Італія (13), Іспанія (11), Греція (7), Нідерланди (4), Німеччина (2), Бельгія та Швеція (по одному випадку у кожній країні).

Читайте також: США посилили санкції проти режиму Венесуели

При цьому кількість терористичних атак зменшилася у порівнянні з 2017 роком, коли відбулося або було упереджено 205 терористичних актів. Піку терористична активність сягала у 2015 році – тоді в країнах ЄС було скоєно 211 терористичних нападів або спроб таких нападів.

Як йдеться у супровідних документах, серед 15 осіб, які підпадали під санкції ЄС після попереднього перегляду «терористичного списку» у серпні 2019 року, був названий іранський генерал-майор Касем Сулеймані, який нещодавно був ліквідований в результаті повітряного удару США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-