На Тайвані переобрали президентку, яка виступає за незалежність острова

На Тайвані переобрали президентку, яка виступає за незалежність острова

Укрінформ
На Тайвані відбулися президентські вибори, за результатами яких чинна очільниця держави Цай Інвень була переобрана на другий термін.

За неї проголосували понад 57% (8,1 мільйона осіб) електорату, повідомляє Taiwan News. 

Її головний суперник, прокитайський діяч Хань Ґоюй, отримавши 39%, визнав поразку.

Перемога Цай стала ударом для Пекіна, який не робив таємниці з того, що прагнув її усунення.

Читайте також: Тисячі демонстрантів вийшли на вулиці Гонконгу у новорічну ніч

Інвень заявила, що тайванці проголосували за демократію і суверенітет та закликала Китай до діалогу і відмови від неприйнятних умов і погроз застосування сили.

"Китай намагався змусити нас до неприйнятних умов, тому у нас немає іншого вибору, крім як зміцнювати оборону", - сказала вона.

Вона закликала Пекін перестати погрожувати Тайваню та поважати 23 мільйони мешканців острова, які мають право самі визначати його майбутнє. За її словами, Пекін має усвідомити, що "демократичний Тайвань і його демократично обрана влада ніколи не здадуться перед погрозами".

Читайте також: Поліція у Гонконгу затримала близько 400 протестувальників

Перемогу Цай Інвень вже привітали, зокрема, у США. Державний секретар Майк Помпео високо оцінив її "відданість стабільності на берегах Тайванської протоки, попри невпинний тиск".

Нагадаємо: на Тайвані набирають ваги політичні сили, ладні відмовитися від принципу «одного Китаю» і офіційно проголосити незалежність острова і його окремішність від континентального Китаю. Їхньою представницею є 63-річна Цай Інвень.

 У січні 2019 року президент КНР попередив про можливість застосування сили проти "тих, хто виступає проти" мирного єднання Тайваню та Китаю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-