Партнери та союзники підтримують дії США в Іраку – глава Пентагону

Партнери та союзники підтримують дії США в Іраку – глава Пентагону

Укрінформ
Партнери та союзники одностайно підтримують дії США в районі Іраку та Ірану, заявив міністр оборони Марк Еспер журналістам у Пентагоні. 

Про це передає власний кореспондент Укрінформу.

"Упродовж останніх кількох днів я мав багато переговорів з нашими партнерами та союзниками щодо ситуації в Іраку й регіоні, - сказав він. - Це була одностайна підтримка нашої позиції та наших дій, і я продовжую доносити їм значення, якого ми надаємо боротьбі з ІДІЛ".

За його словами, Сполучені Штати продовжують розгортати та переміщати війська по усьому регіону Іраку та Ірану для посилення безпеки й захисту збройних сил США. 

Читайте також: Війська США на Близькому Сході приведені у стан бойової готовності — CNN

Глава Пентагону додав, що стримування Ірану від його «поганої поведінки» та протистояння такій поведінці триває вже понад 40 років і що США "готові до будь-яких надзвичайних ситуацій щодо Ірану".

За його словами, нині м'яч знаходиться на полі Ірану, і Сполучені Штати всіляко спонукають цю країну до деескалації ситуації та відкриті для обговорення цих питань і нормальних відносин з країною. "Але якщо Іран вирішить піти іншим шляхом, ми готові з цим впоратися і відповімо рішуче", - наголосив міністр.

Жодних рішень щодо виведення військ з Іраку не було ухвалено, зазначив він. 

Читайте також: Рішення Трампа про ліквідацію Сулеймані було законним і належним — Помпео

Він також відзначив, що останніми місяцями почастішали атаки з боку посібників Ірану на збройні сили США — за останній місяць відбулося близько десяти нападів, щоразу вони стають потужнішими, а в одній із них загинув американець.

Іранці, за його словами, випустили 31 ракету – і ці постріли були призначені для вбивства людей та руйнування об’єктів. "На той час наше посольство було в облозі", - додав він.

Еспер назвав ліквідацію іранського генерала Касема Сулеймані заходом самооборони, що мав на меті захистити американців.

"На Сулеймані кров сотень американців, - пояснив міністр. - Він поранив тисячі партнерів США по коаліції. Він терорист, лідер терористичної організації, яка вбиває та атакує американців протягом 20 років, і кров на його руках".

Сулеймані, наголосив він, планував напади на американські збройні сили.

Що ж стосується розмов про те, що Сполучених Штатів можуть атакувати культурні пам'ятки Ірану, то "американські збройні сили дотримуватимуться законів щодо збройних конфліктів", заявив Еспер.

Читайте також: Трамп пригрозив завдати удару по 52 цілях в Ірані

Як повідомляв Укрінформ, ситуація в регіоні Близького Сходу різко загострилася після того, як у ніч на 3 січня внаслідок американського повітряного удару був вбитий іранський генерал Касем Сулеймані та заступник голови іракського шиїтського ополчення Абу Махді аль-Мухандіс. Іран заявив про «жорстоку помсту» США. Парламент Іраку висловився за виведення американських військ з країни. Частина американських політиків піддає дії Трампа жорсткій критиці, вважаючи, що він таким чином спонукає посилення терористичної діяльності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-