Туреччина відмовилася від канадської допомоги у справі Хашоггі - ЗМІ

Туреччина відмовилася від канадської допомоги у справі Хашоггі - ЗМІ

Укрінформ
Уряд Туреччини не прийняв допомогу Канади у розслідуванні справи про зникнення саудівського журналіста Джамаля Хашоггі.

Про це йдеться в урядових документах, доступ до яких отримав канадський суспільний мовник CBC News.

“Канада запропонувала Туреччині допомогу у розслідуванні вбивства Джамаля Хашоггі, але турки так і не прийняли цю пропозицію”, - стверджується у матеріалі.

Зазначається, що в жовтні 2018 року тодішня глава канадського МЗС Христя Фріланд запропонувала своєму турецькому колезі надіслати слідчих для допомоги у розслідуванні. “Анонімний співробітник МЗС Канади розповів, що турецькі посадовці відмовилися від пропозиції й ніколи не зверталися до Канади за допомогою, незважаючи на неодноразові звернення їх президента щодо широкої міжнародної співпраці у розслідуванні смерті Хашоггі”, - пише CBC News.

Реагуючи на журналістський запит у посольстві Туреччини в Оттаві відзначили, що Канада має тверду позицію стосовно прав людини, однак не пояснили, чому Анкара відмовилася від канадської пропозиції.

“Єдиною метою Туреччини є встановлення справедливості та відповідальності за цей жахливий злочин. Відповідно, ми виявили готовність до співпраці із усіма зацікавленими сторонами й партнерами”, - заявили у дипломатичній установі.

Саудівський журналіст, оглядач Washington Post Джамаль Хашоггі зник у консульстві Саудівської Аравії у Стамбулі 2 жовтня. Офіційний Ер-Ріяд визнав, що його вбито, тільки після 20 жовтня. 1 листопада турецькі ЗМІ повідомили, що тіло Хашоггі було знищене в кислоті, проте офіційного підтвердження цієї інформації немає.

Читайте також: Саудівський принц заперечує, що замовив убивство Хашоггі

У листопаді під час обшуку в резиденції генерального консула Саудівської Аравії у Стамбулі були виявлені сліди плавикової кислоти та інших хімікатів. Туреччина передала пов'язані з убивством Хашоггі аудіозаписи Саудівській Аравії, США, Канаді, Німеччині, Франції та Великій Британії.

Подальше розслідування спеціального доповідача ООН з питань позасудових, прискорених та свавільних страт Агнес Каламард поклало відповідальність за “сплановане” вбивство на офіційних посадових осіб Саудівської Аравії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-