В Узбекистані проходять парламентські вибори

В Узбекистані проходять парламентські вибори

Укрінформ
В Узбекистані відбуваються парламентські вибори - перші після смерті президента Іслама Карімова, який помер 2016 року.

Про це повідомляє DW.

"У неділю, 22 грудня, по всій країні відкрилися 10,2 тисячі виборчих дільниць, ще 55 - за кордоном. Близько 20,5 мільйона узбецьких виборців мають право брати участь у голосуванні на виборах до Законодавчої палати парламенту Олій мажліс, а також до місцевих рад - кенгаши", - йдеться в повідомленні.

Як наголошується, вперше право голосування надано в'язням, які відбувають покарання за вчинення нетяжких злочинів. У достроковому голосуванні з 12 по 18 грудня брали участь майже 150 тисяч громадян, в тому числі майже 90 тисяч, які проживають за межами країни (при цьому на парламентських виборах в 2014 році достроково проголосували лише 8,3 тисячі осіб).

До участі у виборах допущені п'ять партій і політичних об'єднань: Рух підприємців і ділових людей - Ліберально-демократична партія, Демократична партія "Міллій тикланіш", Соціал-демократична партія "Адолат", Народно-демократична партія і Екологічна партія.

Водночас, 65 відсотків кандидатів вперше балотуються на парламентських виборів, значна їхня частина молодше 40 років. Серед претендентів на депутатські мандати 41 відсоток становлять жінки.

Читайте також: The Economist назвав Узбекистан країною року

За інформацією ЦВК, явка виборців за три години після відкриття дільниць перевищила 24 відсотки.

Попередні результати виборів планується оприлюднити 23 грудня.

Законодавча палата Олій мажліса налічує 150 депутатів. 135 з них обираються на основі прямого голосування, ще 15 делегує Екологічний рух Узбекистану.

Фото: picture-alliance / Anadolu Agency / Presidency of Uzbekistan

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-