Nord Stream 2 є інструментом тиску Росії - МЗС Польщі

Nord Stream 2 є інструментом тиску Росії - МЗС Польщі

Укрінформ
Газопровід Nord Stream 2 ніколи не був бізнес-проєктом, його слід оцінювати у категоріях ведення Росією економічної, а також потенційно і військової політики, тому дії США щодо обмеження газового шантажу Росії є обґрунтованими.

На цьому в коментарі РАР наголосив заступник МЗС Польщі Павел Яблонський, який відповідає за економічну співпрацю і питання європейського законодавства, інформує Dziennik Gazeta Prawna.

“Польща віддавна вказувала, що газопровід Nord Stream 2 не є бізнес-проектом, а його потрібно оцінювати, насамперед, з точки зору енергетичної безпеки – у першу чергу України, Білорусі, балтійських країн, а посередньо також усіх інших країн ЄС”,- наголосив Яблонський.

За його словами, попри залучення до проєкту компаній з кількох країн ЄС, він ніколи не був ані європейський, ані Євросоюзу в цілому.

“Натомість він залишається інструментом реалізації економічної, а потенційно також і військової політики Росії”,- додав дипломат.

Читайте також: Росії доведеться шукати нові судна для укладання труб Nord Stream 2 - експерти

На його переконання, обмеження можливості газового шантажу Росії є обґрунтуваним з міркувань безпеки і це стосується як дій ЄС, так і зовнішніх гравців, зокрема США.

Водночас Яблонський наголосив, що критика з боку європейських гравців закону про оборонний бюджет США, який встановлює санкції проти європейських компаній, які беруть участь у будівництві газопроводу Nord Stream 2, є “повністю необґрунтованою”.

“Безпека ЄС і її східних сусідів має значно більше значення, ніж короткостроковий економічний прибуток, який отримують компанії, що беруть участь у проєкті”,- зазначив заступник глави польської дипломатії.

Читайте також: У Росії заявили, що США санкціями проти Nord Stream 2 хочуть усунути конкурента

Він зауважив, що у відповідності до принципів енергетичної солідарності ЄС, що підтверджено судом ЄС у справі Польщі проти Єврокомісії щодо газопровову OPAL (фактично наземної частини газопроводу Nord Stream 2), дії одних країн Спільноти не можуть погіршувати безпеку постачання енергоносіїв до інших членів Євросоюзу.

“Польща розраховує на те, що усілякі подальші дії окремих країн й органів ЄС відповідатимуть цьому принципу”,- наголосив Яблонський.

Як повідомлялося, в п’ятницю президент США Дональд Трамп затвердив оборонний бюджет США на 2020 рік, який передбачає військову допомогу Україні та санкції проти газопроводу Nord Stream 2. Свою критику з приводу рішення США щодо Nord Stream 2 вже висловили Єврокомісія та Німеччина.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-