У Польщі привітали Ольгу Токарчук із врученням Нобелівської премії з літератури

У Польщі привітали Ольгу Токарчук із врученням Нобелівської премії з літератури

Укрінформ
Польські політики, громадські діячі та мешканці Вроцлава — рідного міста Ольги Токарчук, привітати польську письменницю з українським корінням з врученням їй у Стокгольмі Нобелівської премії з літератури за 2018 рік.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

За церемонією вручення Токарчук Нобелівської нагороди на великому телеекрані у центрі Вроцлава, де проживає новоспечена Нобелівська лауреатка, спостерігали наживо сотні людей. Письменниця у відеозверненні направила їм привітання. У школах міста в понеділок було організовано лекції з читання книг Токарчук.

Президент Польщі Анджей Дуда направив Нобелівській лауреатці вітального листа. Ввечері президентський палац у Варшаві був підсвічений ілюмінацією з портретом Токарчук.

Читайте також: "Нобеля-2018" з літератури вручили письменниці українського походження

У канцелярії прем’єр-міністра Польщі повідомили, що глава уряду Матеуш Моравецький найближчим часом запросить Нобелівську лауреатку на зустріч, аби особисто її привітати. У Сеймі Польщі також вже зареєстровано проєкт резолюції щодо вшанування події вручення Токарчук Нобелівської премії.

Як відомо, 10 жовтня Нобелівський комітет поінформував, що лауреатами Нобелівської премії з літератури за 2018 і 2019 роки стали, відповідно, письменники з Польщі та Австрії Ольга Токарчук та Петер Гандке.

Читайте також: Нобелівську премію з фізики вручили за космологію та відкриття екзопланети

Премію Токарчук присуджено за "за уявну розповідь, яка з енциклопедичною пристрастю представляє перетин меж як форми життя", а Гандке - "за впливовий твір, який з мовною винахідливістю досліджує периферію та специфіку людського досвіду".

Токарчук - польська письменниця, яка народилася у родині вихідців з України. Лауреат літературної премії "Ніке" та міжнародної Букерівської премії.

Читайте також: Лауреатами Букерівської премії-2019 стали одразу дві письменниці

Нещодавно у Вроцлаві було створено Фонд Ольги Токарчук, а його справами письменниця запросила займатися українську колегу, перекладачку, культурного та літературного менеджера Ірину Вікирчак.

Токарчук є черговим польським Нобелівським лауреатом у галузі літератури. До цього премію отримували Генрик Сенкевич (1905), Владислав Реймонт (1924), Чеслав Мілош (1980) та Віслава Шимборська (1996).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-