Учасники ядерної угоди закликали Іран повернутися до її виконання

Учасники ядерної угоди закликали Іран повернутися до її виконання

Заява
Укрінформ
Учасники Спільного всеосяжного плану дій (JCPoA) з ядерної програми Ірану закликали Тегеран до повного виконання зобов’язань за угодою, а також наголосили на необхідності стриманості для уникнення подальшої ескалації напруги.

Про це йдеться у заяві головуючої на цій зустрічі генерального секретаря Європейської служби зовнішніх дій Хельги Шмід (Helga Schmid), яка оприлюднена на сайті цієї євроінституції.

"У продовження спільної заяви, зробленої у Нью-Йорку у вересні під час міністерської зустрічі E3/EU+2 та Ірану, сторони рішуче запросили Іран зробити всі необхідні кроки до повної імплементації власних ядерних зобов’язань та уникати подальших дестабілізуючих кроків у цьому сенсі, і при цьому наголосили на важливості зберегти економічні вигоди для Ірану від участі у СВПД", - йдеться у заяві.

Читайте також: Іран таємно перекидає ракети в Ірак - NYT

Учасники міністерської зустрічі у Відні за участі країн Е3+2 (Китай, Франція, Німеччина, Росія, Британія) та Ірану визнали, що Тегеран виконував свої зобов’язання протягом 14 місяців після прикрого виходу з угоди Сполучених Штатів, та поновлення ними економічних санкцій, які не дозволили Ірану скористатися перевагами скасування міжнародних санкцій. Учасники нагадали, що СВПД є багатостороннім досягненням та ключовим елементом глобальної архітектури з ядерного нерозповсюдження.

Сторони підкреслили та підтримали ключову роль Міжнародного агентства з атомної енергії МАГАТЕ (IAEA) у моніторингу та верифікації виконання Іраном зобов’язань за СВПД та резолюцією РБ ООН 2231 (2015).

Читайте також: Країни ЄС звинуватили Іран у створенні несумісних із ядерною угодою ракет

Сторони також привітали зусилля Китаю та Великої Британії у реалізації проєкту з модернізації іранської атомної станції в місті Арак. Сторони взяли до уваги нещодавній розвиток подій на атомному об’єкті у місті Фордов (де Іран проводив збагачення урану у порушення СВПД – ред.) та підтримали зусилля Росії з продовження імплементації проєкту стабільних ізотопів. Сторони також вітали рішення урядів Бельгії, Данії, Фінляндії, Нідерландів, Швеції та Норвегії приєднатися до програми INSTEX (механізм з розвитку міжнародної торгівлі з Іраном – ред.), включаючи перспективу подальшого його відкриття для економічних операторів з третіх країн.

Читайте також: Берлін, Париж і Лондон привітали розширення кола INSTEX для торгівлі з Іраном

Учасники зустрічі висловили вдячність за дипломатичні зусилля, які були зроблені для послаблення напруги, та наголосили на необхідності всіх сторін, що залучені до переговорів, виявляти гнучкість для досягнення результату.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-