Три події світу. Балтійський вояж Зеленського, потужний Сенцов та Макрон при своїх інтересах

Три події світу. Балтійський вояж Зеленського, потужний Сенцов та Макрон при своїх інтересах

Укрінформ
Сенцов виступив з блискучою промовою в Європарламенті. Макрон продовжує демонструвати «особливий погляд» на відносини НАТО та Росії.

Президент України відвідав Таллінн та Вільнюс, де говорив не лише про розвиток відносин з країнами Балтії.

Країни Балтії для Володимира Зеленського мають особливе тяжіння: протягом півроку перебування на президентській посаді він встиг побувати у всіх тамтешніх столицях. Цього разу не обійшлося без конфузу: естонська колега Керсті Кальюлайд подарувала електричний велосипед українському президенту. Новий лідер Литви Гітанас Науседа дав кілька порад стосовно майбутньої зустрічі у Нормандському форматі, за якою буде слідкувати, схоже, вся Європа.

Зеленський запевнив, що готовий вести переговори як у квартеті, так і тет-а-тет з кожним учасником Нормандської четвірки. Росія тим часом практично щодня завдає ударів по дипломатичних позиціях України, наче перевіряючи її на спроможність вести дії у відповідь. Прикро, але результати цієї перевірки, схоже, цілком задовольняють Кремль. У Путіна, за великим рахунком, зараз складається сприятлива ситуація: у колективного Заходу немає спільного знаменника дій, у Грузії неспокійно, а під час кризу легше маніпулювати, та й Україна практично відмовилася від критики на адресу РФ. До слова, двосторонні газові переговори урядових делегацій Росії та України у Відні стали першими за п’ять років у такому форматі.

Олег Сенцов отримав премію Андрія Сахарова «За свободу думки». Європейський Парламент присудив її українському режисерові, коли він перебував у російській в’язниці. Виступаючи перед європарламентаріями, Сенцов максимально чітко розставив акценти, закликавши не вірити Путіну, наголосивши, що Україна не має намірів капітулювати, а свою премію назвав знаком уваги до захисників нашої держави та українських в’язнів Кремля, десятки з яких досі очікують звільнення. Промова людини, яка понад 5 років пробула в ув’язненні за надуманими звинуваченнями справила враження на слухачів, проте наївно очікувати різкого розвороту Європи для конфронтації з Росією.

Напередодні зустрічі лідерів НАТО у Лондоні, присвяченій 70-й річниці створення Альянсу, свою особливу позицію висловив Еммануель Макрон. Приймаючи у Єлисейському палаці генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, президент Франції наголосив, що Росія та Китай не є ворогами Північноатлантичного альянсу, закликавши розвивати відносини з РФ. Логіка майбутнього господаря саміту Норманді зрозуміла, проте України від неї не надто легше, бо ситуація складається несприятливо. У Кремлі вже моделюють двосторонні неформальні перемовини двох Володимирів «на полях» Нормандського формату, і оптимізму це не додає. Власне, як і ситуація всередині НАТО, де далеко не всі учасники готові визнавати зростання російської загрози.

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-