Литва і Росія обмінялися

Литва і Росія обмінялися "шпигунами"

Укрінформ
Литва і Росія у п'ятницю провели обмін громадянами Литви, Росії і Норвегії, в результаті якого п'ятеро людей, раніше засуджених за шпигунство, повернулися на батьківщину.

Про це повідомляється на сайті президента Литви.

"Я вдячний литовським чиновникам, які професійно і безперешкодно повернули литовських громадян на свою батьківщину. Я радий, що близькі нарешті отримали своїх чоловіків, батьків, синів. Дякую всім за ваше терпіння і довіру до вашої країни, основним завданням якої є захист прав і свобод нашого народу. Будь-яка політика втрачає сенс, якщо ми не бачимо її кінцевої мети - виживання людини і її близьких", - сказав Президент Гітанас Науседа після доповіді про обмін, зробленої йому директором Департаменту державної безпеки Литви Даріусом Яунішкісом.

В Литву повернулися засуджені в 2016 році в Росії за шпигунство і помилувані в п'ятницю литовські громадяни Євген Матайтіс і Аристідас Тамошайтіс. Крім того, Москва погодилася відпустити Фруде Берга, колишнього норвезького прикордонника, також засудженого за шпигунство. Одночасно двоє російських громадян, Микола Філіпченко і Сергій Моїсеєнко, були передані Російській Федерації. Обмін відбувся на литовсько-російському кордоні. Президента Литви постійно інформували про перебіг операції.

Литва, Норвегія і Росія протягом кількох тижнів працювали над цим обміном.

Читайте також: Політв'язень у Росії Сайфуллаєв написав листа українським активістам Латвії

Раніше президент Литви Гітанас Науседа помилував двох громадян Росії, засуджених за шпигунство, проклавши шлях для обміну з Москвою. Їх помилували на підставі положення Кримінального кодексу, що регулює обмін особами, засудженими за шпигунство, який набув чинності цього тижня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-