Трамп особисто хотів звільнення Йованович — заява експосла у Конгресі

Трамп особисто хотів звільнення Йованович — заява експосла у Конгресі

Документ
Укрінформ
Ексглава американського посольства в Україні Марі Йованович повідомила на слуханнях в Палаті представників, що президент США Дональд Трамп особисто вимагав її звільнення від Держдепу США та "розгорнув кампанію" проти неї.

Про це йдеться у відкритій заяві Йованович, текст якої Укрінформ має у своєму розпорядженні.

"Після того, як на початку березня Держдепартамент попросив мене продовжити мій термін до 2020 року, наприкінці квітня мені несподівано наказали повернутися до Вашингтона з України "наступним літаком", - зауважила у своїх свідченнях посол Йованович.

Вона зазначила, що потім намагалася з'ясувати, чому її відрядження завершилося так раптово.

"Я зустрілася із заступником держсекретаря, який повідомив мене про скорочення мого терміну. Він сказав, що президент (Трамп – ред.) втратив довіру до мене й більше не хоче, щоби я була його послом. Він додав, що проти мене проводилася узгоджена кампанія, і що Держдепартамент перебуває під тиском президента, щоби відсторонити мене", - поінформувала ексдипломат.

Вона також повідомила, що у розмові із заступником держсекретаря той сказав їй, що в Держдепі оцінюють її роботу добре, а також що подібна практика вже мала місце з іншими напрямами.

Читайте також: Йованович відкликали через відмову тиснути на Київ у розслідуванні щодо Байдена — ЗМІ

За її словами, ситуацію погіршувало те, що все це відбулося "в особливо складний час у двосторонніх відносинах із новообраним українським президентом".

Йованович також офіційно підтвердила, що ніколи не пропонувала будь-якому урядовцеві в Україні припинити чи пригальмувати розслідування корупційних справ, про що заявляв свого часу генпрокурор Юрій Луценко. Крім того, вона наголосила, що завжди була лояльною до президентів США й ніколи не ігнорувала розпоряджень глави держави, а також що віцепрезидент Джо Байден ніколи не порушував з нею питання фірми Burisma, перебуваючи в Україні.

Колишня посол США в Україні також захистила зусилля українців у боротьбі з корупцією у відповідь на заяви президента Трампа і його адвоката Джуліані про те, що Україна є однією з найбільш корумпованих держав.

"Революція гідності та вимоги українського народу припинити корупцію змусили новий український уряд вжити заходів для боротьби з розгульною корупцією, яка довго пронизувала політичну й економічну системи цієї країни. Ми розуміємо, що потужні антикорупційні зусилля повинні складати важливу частину нашої політики в Україні; тепер з’явилося вікно можливостей зробити саме це",- наголосила у своїй заяві Йованович.

Як повідомляв Укрінформ, колишня глава Посольства США в Києві Марі Йованович у п'ятницю свідчить на закритих слуханням в Палаті представників у контексті розслідування з імпічменту президента США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-