Росія готує у Нідерландах чергові фейки про справу МН17 - журналіст

Росія готує у Нідерландах чергові фейки про справу МН17 - журналіст

Укрінформ
Росія готується до запуску чергових фейків про розслідування справи МН17. Нідерландський журналіст підготував звіт про російську пропаганду, яка мобілізувалася довкола теми МН17.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі.

Нідерландський дослідник та журналіст Роберт ван дер Ноордаа - один із тих, хто вивчає діяльність російських організацій в Нідерландах, їхній вплив, розповсюдження дезінформації та перекручування фактів. Так, у його звіті, зокрема, йдеться про організацію під назвою “Нідерландський Комітет “Глобальні права мирних людей” (Global rights of peaceful people), яка активно себе проявила ще під час нідерландського референдуму 2016 року щодо Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Тоді її учасники проводили активну дезінформаційну кампанію щодо України. Організація є “нідерландською” лише за назвою, оскільки до її складу входять “соотечественники”, вихідці з РФ, яких Кремль активно використовує у своїй пропагандистській діяльності.

У своєму звіті журналіст-дослідник також зазначає, що організація "Глобальні права мирних людей" протягом останніх 5 років регулярно організовує різного роду конференції, форуми, акції протесту, які маніпулюють фактами та намагаються впливати на громадську думку в Нідерландах.

Читайте також: У Нідерландах для слухання справи MH17 уже призначили суддів

Він також наголошує, що черговою спробою дискредитації кримінального розслідування і майбутнього суду в справі МН17 є презентація в Гаазі, наприкінці жовтня, чергового фільму про авіакатастрофу. Головна мета – поставити під сумнів результати Міжнародної спільної слідчої групи (JIT), у якої достатньо доказів причетності Росії. Захід знову ж таки проводиться організацією “Глобальні права мирних людей”.

Вочевидь, проведення у жовтні в Нідерландах заходу, присвяченого презентації цієї документальної стрічки, є ланкою у ланцюзі спланованих російською пропагандою заходів з дискредитації розслідування МН17 та впливу на громадську думку. Подібний захід було проведено 17 серпня 2019 р. у Куала-Лумпурі у рамках конференції “MH17: The quest for Justice”, під час якої було презентовано чергові “альтернативні версії” розслідування МН17.

Як повідомляв Укрінформ, російська журналістка Яна Єрлашова та нідерландський блогер-дослідник Макс ван дер Верф на своє “кіно” зібрали гроші через Kickstarter (сайт для фінансування творчих проектів за схемою краудфандингу). Єрлашова позиціонує себе як колишня журналістка телеканалу RT (Russia Today). Утім, на момент початку збору коштів на Kickstarter вона ще була співробітником RT. У жовтні 2014 вона побувала біля місця катастрофи МН17. Єрлашова зробила два документальних фільми для RT, у яких стверджувала, що малайзійський боїнг розбився через атаку українського винищувача Су-25.

Макс ван дер Верф називає себе незалежним дослідником із Нідерландів. Він веде блог, у якому розповідає свої теорії щодо причин катастрофи МН17. Блогер не визнає висновків міжнародної слідчої групи. Вже наступного дня після оприлюднення результатів розслідування він розповідав свою “правду” у студії “Новороссия ТВ”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-