Прага денонсувала договір про побратимські зв’язки з Пекіном

Прага денонсувала договір про побратимські зв’язки з Пекіном

Укрінформ
Столиця Чехії Прага схвалила денонсацію угоди про побратимські зв’язки з китайською столицею Пекіном.

Про це повідомляють Lidovky.

«Міська рада у понеділок вирішила розірвати побратимський договір з Пекіном. Причиною є небажання китайської сторони вести переговори з празьким керівництвом щодо вилучення пункту про визнання одного Китаю», - повідомляє ЗМІ.

Угода була затверджена Прагою у лютому 2016 року попереднім керівництвом міста. Опозиція з самого початку була проти її укладення. Чинне керівництво столиці ЧР закликало Пекін домовитися про вилучення цієї частини документу в січні. Китайська сторона негативно відреагувала , представники КНР кілька разів заявляли, що ставлення Праги шкодить чесько-китайським відносинам.

У мерії пояснюють свою позицію тим, що схвалення зазначеної частини договору є «нестандартним» кроком.

Читайте також: Україна вийшла ще з однієї угоди в рамках СНД

«Політична декларація не належить до угоди про співпрацю між столицями. Я не згодна з тим, що Прага повинна таким чином висловлювати свою підтримку авторитарному режиму в Китаї», - заявила радниця міськради Праги Хана Кордова Марванова. За її словами, відмовившись від вищезгаданої статті, Прага покаже незгоду з приводу порушення прав людини в Китаї.

Прем'єр-міністр Андрій Бабіш і міністр закордонних справ Томаш Петршичек поспішили наголосити, що уряд поважає політику одного Китаю, але не може впливати на кроки демократично обраного органу самоврядування.

Пекін тим часом, окрім публічних декларацій, відповів Празі тим, що почав скасовувати плановані виступи празьких ансамблів, таких як Празька філармонія.

Слід зауважити, що суперечка щодо договору між Пекіном та Прагою - не перший неприємний момент у відносинах між двома країнами, які активно просуває президент ЧР Мілош Земан: торік Національне бюро з питань кібер- та інформаційної безпеки висловило застереження щодо продукції китайських компаній Huawei та ZTE. Китай заперечив усі звинувачення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-