У Курца три варіанти коаліції, для України кращий варіант із

У Курца три варіанти коаліції, для України кращий варіант із "Зеленими" – експерт

Укрінформ
Перед очільником "Австрійської народної партії" Себастіана Курца наразі стоять три варіанти утворення коаліції – з Партією свободи, з Соціал-демократичної партією та "Зеленими", останній варіант є найкращим з української точки зору.

Про це в коментарі власному кореспонденту Укрінформу заявив політичний аналітик Грегор Розумовський.

"Перед колишнім та майбутнім канцлером Себастіаном Курцем знаходяться три варіанти: пакт із SPÖ (понад 21%), або з колишнім союзником Партією свободи (FPÖ), яка набирає близько 16%,  або ж із "Зеленими" (понад 13%). Ліберально-економічна партія NEOS не отримала достатньої підтримки, щоб забезпечити більшість для ÖVP", - заявив експерт, коментуючи результати дострокових виборів до Національної ради Австрії.

Читайте також: В Австрії оприлюднили оновлені результати виборів

За його словами, результат австрійських парламентських виборів означає, що "Австрійська народна партія" (ÖVP) на чолі з колишнім канцлером Себастіаном Курцем буде знову керувати": "Партія спромоглася привабити нових прихильників і, згідно з попередніми підрахунками, набирає понад 37% усіх голосів, що робить її найпотужнішою політичною партією Австрії. Наступною йде "Соціал-демократична партія Австрії" (SPÖ), яка отримала майже на 15% менше, ніж ÖVP на чолі з Себастіаном Курцем".

Читайте також: На виборах в Австрії перемагає партія Курца, популісти поступаються

Водночас, ÖVP "недостатньо сильна, щоб самотужки керувати країною", то ж їй прийдеться обирати когось партнером в коаліцію. 

"Якщо дивитися на ситуацію з української точки зору, то і ÖVP, і FPÖ виступають за скасування санкцій проти Росії. Мотивація ÖVP є передусім матеріалістичною, оскільки партія представляє економічні буржуазні еліти, які обурюються збитками, які санкції несуть для австрійської промисловості та торгівлі. І саме тому інколи лунають твердження про неефективність санкцій чи те, що вони не спрямовані на правильні цілі, тобто російські еліти, і т. д.", - зазначив Розумовський.

Щодо крайньої правої "Австрійської партії свободи", то вона "поділяє наміри, але не підхід": "Різниця полягає в тому, що FPÖ  мотивована не економічними міркуваннями, а дивним ідеологічним любовним зв’язком з Путіним, який розпочав колишній голова FPÖ Гайнц-Крістіан Штрахе. Чи буде це романтичне захоплення Штрахе "сильною людиною" у Кремлі закріплено Партією свободи – побачимо. Але прикрим фактом залишається те, що у президента Путіна є прихильність великої кількості крайніх правих партій в ЄС".

Експерт переконаний, що повторення коаліції ÖVP- FPÖ значно ослабить Партію свободи, яка втрачає електоральну підтримку. Те ж саме стосується і коаліції FPÖ- SPÖ: Соціал-демократична партія зазнала на нинішніх виборах найбільшої поразки за свою понад 100-річну історію і входження в коаліцію з сильною партією Курца лише далі послабить позиції SPÖ. 

"Власне, обоє цих варіантів були цікавими для Курца саме з цих причин. В Партії свободи, схоже, розуміють ситуацію і вже говорять про те, що не хотіли б приєднуватися до ÖVP в новому уряді. SPÖ – партія, яка раніше керувала країною – може все ж піти на "солодку приманку", в разі якщо Курц захоче її встановити. На думку багатьох оглядачів, лідерка SPÖ Памела Ренді-Вагнер є ні чим іншим, як маріонеткою в руках старіючих грандів партії. І останні цілком можуть змусити SPÖ увійти в коаліцію, що буде руйнівним фактором для партії", - вважає політичний аналітик. 

Читайте також: Зеленський привітав Курца з перемогою на виборах

Він також додає, що в SPO досі зберігається "певна традиція русофілії": "Але на відміну від захоплення Партією свободи сильними урядами та поведінкою в стилі "мачо" глав держав, чимало старих представників Соціал-демократичній партії  люблять говорить про нескінченне небо російської тундри та глибоку душу російської культури". 

На цьому тлі Розумовський припускає, що третій варіант – коаліція ÖVP з партією "Зелені" – цілком ймовірна, тим більше, що "Зелені" "представляють майже ідентичну демографічну групу, що і ÖVP".

"З цих трьох варіантів коаліція "Австрійська народна партія"-"Зелені", ймовірно, буде найбільш вигідною для українських інтересів", - вважає він. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-