Коаліція між партією Курца та

Коаліція між партією Курца та "Зеленими" буде кращим варіантом для України - експерт

Укрінформ
Формування за результатами парламентських виборів в Австрії коаліції між консервативною Австрійською народною партією (ÖVP) на чолі з Себастіаном Курцем та партією "Зелені" було б досить хорошим варіантом з української точки зору.

Таку думку в коментарі власному кореспонденту Укрінформу висловив політолог, лектор Університету Відня Антон Шеховцов.

"Судячи з усього, за результатами виборів може бути сформована коаліція між Австрійською народною партією та "Зеленими". Можливо, але необов’язково, з приєднанням також ліберальної партії NEOS. Думаю, що для України в цілому це була б досить хороша коаліція", - заявив він.

За словами експерта, у разі формування коаліції між ÖVP та "Зеленими" він не очікує "якихось принципово нових підходів до українського питання". Шеховцов звернув увагу на те, що як "Зелені", так і NEOS "дуже критично ставляться до Росії, російської агресії проти України". Щодо партії Курца, то вона в цілому "не є якоюсь антиросійською чи проукраїнською, загалом вона – проєвропейська, дотримується консенсусу ЄС у питанні санкцій проти РФ", зазначив експерт.

"Тобто, ця коаліція, якщо так уявити – ÖVP плюс "Зелені" плюс, можливо, NEOS (але необов’язково) – була б кращою для України, ніж попередня коаліція між ÖVP та ультраправими з Австрійської партії свободи, яка відома своєю проросійською, навіть прокремлівською риторикою", - вважає політолог.

Загалом же результати дострокових виборів в Австрії Шеховцов, відомий дослідник правих рухів в Європі, оцінює як "доволі позитивні".

"Це пов’язано, передусім, з тим, що ультраправа Партія свободи втратила великий відсоток підтримки у порівнянні з 2017 роком - майже 10%. І якщо ще буквально декілька днів тому опитування громадської думки їм давали приблизно 20-21%, то зараз, як виявилося, що вони отримують лише 17%. Падіння підтримки Партії свободи, передусім, пов’язано зі скандалами: після публікації компрометуючого відео на лідера партії Гайнца-Крістіана Штрахе у травні були ще інші скандали та різні розслідування стосовно ультраправих. Це все сильно вплинуло на їх електоральну підтримку", - переконаний він.

Крім того, порадували на австрійських виборах "Зелені", які були відсутні у парламенті після виборів 2017 року, а зараз повернулися з досить сильним результатом близько 14%. Також ліберальна партія NEOS показала непогані результати, "що з моєї точки зору також позитивний результат", додав Шеховцов.

Читайте також: Зеленський привітав Курца з перемогою на виборах

Загалом після виборів до Національної ради Австрії проглядаються три принципових варіанти коаліції. Перший - відновлення так званої "широкої коаліції" між Австрійською народною партією та Австрійською соціал-демократичною партією (SPÖ). Однак, на переконання політолога, цей варіант є малоймовірним і Курц не піде на коаліцію з соціал-демократами, які знаходяться в кризі і з якими наявні великі ідеологічні розбіжності. Другий варіант – повторення коаліції між ÖVP та Австрійською партією свободи (FPÖ). Цей варіант експерт також вважає менш ймовірним, оскільки "Партія свободи стала дуже токсичною у зв’язку з останніми скандалами, а Курцу це непотрібно, до того ж, FPÖ перебуває в кризі та втрачає електорат".

На цьому тлі Шеховцов вважає найбільш реальним третій варіант – коаліція між партією Курца та "Зеленими".

"Звичайно, існують ідеологічні розбіжності між Народною партією та "Зеленими", але це був би цікавий експеримент. Думаю, що вони могли б зійтися на деяких важливих моментах, які зараз достатньо популярними у суспільстві, наприклад, та ж екологічна проблема. Лівоцентристські "Зелені" для Курца – це менш токсичні соціал-демократи. Тобто, це такий певний варіант заміни широкої коаліції між консерваторами та соціал-демократами, але тільки замість SPÖ – такі собі "зелені соціал-демократи", - зазначив експерт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-