В Європарламенті розглянули кандидатів на отримання премії Сахарова

В Європарламенті розглянули кандидатів на отримання премії Сахарова

Укрінформ
Комітет із закордонних справ, Комітет розвитку та члени Підкомітету із прав людини Європейського парламенту у понеділок під час спільного засідання розглянули список кандидатів на отримання Премії імені Андрія Сахарова у 2019 році.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Шляхом присудження цієї премії ми відзначаємо видатні особистості, які самовіддано працюють для захисту прав людини по усьому світу, часто – з ризиком для життя. Всі представлені сьогодні кандидати відповідають високим критеріям, і їх приклад надихає інших", - наголосив під час відкриття засідання голова комітету Європарламенту із закордонних справ Девід Макалістер.

Напередодні політичні групи Європарламенту вийшли з пропозиціями щодо кандидатур провідних політичних діячів та правозахисників світу на отримання Премії Сахарова за свободу думок. Минулого року лауреатом цієї почесної нагороди став український режисер Олег Сенцов, який на той час перебував у російській в’язниці за власні переконання та активне неприйняття незаконної анексії Криму Росією.

У нинішньому році до "довгого" переліку кандидатів увійшли 5 номінацій.

Політична група Європейської народної партії висунула на отримання премії відомого російського опозиціонера Олексія Навального, який захищає демократичні права росіян в умовах тоталітарного режиму та публічно викриває зловживання російської влади.

Політичні групи S&D (Соціалісти і Демократи) та GUE ( Група об’єднаних європейських лівих) представили кандидатури бразильських правозахисників - Маріелли Франко; Клауделіс Сільва душ Сантуш та Чіфа Районі, які зробили великий внесок у захист прав людини і свободи слова, а також у боротьбу із забрудненням довкілля та порятунок лісів Амазонки.

Політична група "За оновлення Європи" за підтримки 61 депутата Європарламенту висунула на отримання нагороди китайського правозахисника Ільхама Тохті, економіста і науковця, який виявив мужність та стійкість у відстоюванні прав уйгурської меншості Китаю.

Політична група Greens/EFA (Зелені/Європейський вільний альянс) за підтримки ще 45 депутатів висунули кандидатуру бразильської правозахисниці Маріелли Франко, яку також номінували групи S&D та GUE, та Джена Вілліса, бразильського журналіста і захисника прав меншин.

Політична група ECR (Європейських консерваторів та реформістів) висунула на цю нагороду групу "Restorers" у складі п’яти студентів з Кенії, які виборюють права жінок у власній країні.

Читайте також: Сенцов може отримати премію Сахарова 22 жовтня

8 жовтня під час засідання Комітету у закордонних справах Європарламенту шляхом таємного голосування буде визначений "короткий" список у складі трьох номінацій. Остаточно лауреат Премії імені Сахарова буде визначений під час "Конференції президентів" - лідерів політичних груп Європарламенту. Це рішення, як очікується, буде представлено під час засідання Комітету із закордонних справ 16 грудня у Страсбурзі. Церемонія нагородження лауреата Премії 2019 року запланована на 20 грудня під час пленарного засідання ЄП у Страсбурзі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-