Туск у Нью-Йорку закликав до солідарності у подоланні глобальних викликів

Туск у Нью-Йорку закликав до солідарності у подоланні глобальних викликів

Укрінформ
Президент Європейської Ради Дональд Туск закликав до розвитку міжнародної солідарності та до єднання держав і народів світу у подоланні глобальних загроз.

Відповідну промову Туск оголосив у Нью-Йорку під час виступу на засіданні Генеральної Асамблеї ООН, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Кілька днів тому тут прозвучали слова, які припускали неминучий конфлікт між патріотизмом і глобалізмом. Я не погоджуюся з такою думкою. Вона є хибною і небезпечною, навіть якщо зачіпає багатьох з нас та просувається потужними пропагандистами. Сама ідея ООН, як і Європейського Союзу, є, де факто, героїчною спробою подолати такого роду переконання», - зауважив політик.

Читайте також: Туск на Генасамблеї ООН закликав до солідарності з Україною

Він висловив переконання, що патріотизм у 21 столітті повинен також мати глобальний вимір, інакше він може перетворитися на звичайний національний егоїзм. Історія дає багато прикладів, коли такий національний егоїзм може трансформувати любов до однієї землі на ненависть до сусідів, або гордість чиєюсь культурою перетворити на заперечення культури «чужинців», коли лозунги щодо власного суверенітету використовуються проти суверенітету інших.

«Свідомий того, що термін «глобалізм» не звучить привабливо. Тому я віддаю перевагу визначенню – «солідарність», яка є такою важливою для мене та для мого народу. У моєму політичному словнику глобалізм та солідарність означають одне й те саме. І я зараз не говорю про якусь наївну ідеологію або абстрактний лінгвістичні вправи, але про конкретні виклики та про шанс на їх прагматичне вирішення», - сказав чинний президент Європейської Ради.

Читайте також: ЄС випереджає план скорочення шкідливих викидів в атмосферу – Туск

«Я люблю Гданськ – місто, звідки я прийшов, я люблю Польщу – мою країну. І я люблю Європу. Але, навіть якщо ми проживаємо у найбільш прекрасному і найбільш сучасному європейському місті, наше життя може перетворитися на пекло, якщо ми не знайдемо тут, в ООН, рішення для глобальних загроз. Таких як збройні конфлікти та тероризм, ядерне розповсюдження, або руйнація нашого довкілля. Без готовності встановити правила на глобальному рівні й без готовності змістовно їх поважати місцеві спільноти, народи та держави, і навіть континенти залишатимуться безпорадними перед обличчям цих загроз», - наголосив Туск.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-