Комітет ООН розглядає скаргу юної екоактивістки про

Комітет ООН розглядає скаргу юної екоактивістки про "вкрадене дитинство"

Укрінформ
Експерти ООН перевіряють, чи можна розглянути скаргу юних екоактивістів, озвучену 16-річною дівчиною Гретою Тунберг на кліматичному саміті ООН в Нью-Йорку, по суті.

Про це повідомляє Deutsche Welle .

"Комітет ООН з прав дитини вивчає скаргу, подану шведською школяркою і екоактівісткою Гретою Тунберг разом з групою підлітків. Експерти перевіряють, чи припустима скарга на недостатній захист клімату для розгляду по суті, заявив представник управління Верховного комісара ООН з прав людини у вівторок, 24 вересня ". - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, третій додатковий протокол до прийнятої ООН Конвенції про права дитини допускає подачу так званих індивідуальних скарг. Як правило, перед поданням подібних заяв в ООН необхідно повністю використовувати можливості національної судової системи. Винятки допустимі, якщо справа стосується глобальної проблеми або розгляд скарги в національних судах займе дуже тривалий час.

Читайте також: Юна екоактивістка на Кліматичному саміті ООН: Молодь починає розуміти вашу зраду

Експерти комітету тричі на рік збираються на засідання в Женеві. Їх рекомендації не носять зобов'язувальний характер.

Як повідомлялося, Грета Тунберг і ще 15 підлітків з кількох країн 23 вересня подали скаргу на владу своїх держав. На думку підлітків, ці країни не вживають достатніх зусиль для боротьби зі змінами клімату, а, значить, порушують прийняту ООН Конвенцію про права дитини. Водночас дівчина в ході виступу на саміті ООН з питань клімату в Нью-Йорку звинуватила світових лідерів в "порожній балаканині" і додала, що ті "вкрали її мрії і дитинство".

Шведська школярка в серпні 2018 року почала акції протесту під девізом "П'ятниці заради майбутнього" (Fridays For Future), закликаючи до більш ефективного захисту клімату. Всього за кілька місяців кліматичні протести переросли в глобальний молодіжний рух.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-