Добровільний розподіл мігрантів: Єврокомісія вітає ініціативу чотирьох країн

Добровільний розподіл мігрантів: Єврокомісія вітає ініціативу чотирьох країн

Укрінформ
Єврокомісія вітає ініціативу Німеччини, Франції, Італії та Мальти з обговорення тимчасових заходів, пов’язаних із добровільним розподілом навантаження між ними у вирішенні проблем біженців, і хоче винести її на загальноєвропейське обговорення.
Таку заяву в понеділок під час брифінгу зробила речник Єврокомісії Міна Андреєва, відповідаючи на запитання журналістів щодо позиції офіційного Брюсселя відносно зустрічі міністрів внутрішніх справ згаданих країн, які в понеділок прибули до мальтійського міста Вітторіоса (Vittoriosa), повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Міністри обговорять деякі тимчасові заходи, зокрема, щодо розподілу портів для розвантаження суден (із біженцями, яких було врятовано у відкритому морі). Ми вітаємо роботу країн-членів у цьому контексті і готові підтримати її як фінансово, так і організаційно. Важливо, що єврокомісар (з питань міграції та внутрішніх справ) Дімітріс Аврамопулос перебуває сьогодні на Мальті і бере участь у міністерській зустрічі, яка була скликана з ініціативи мальтійської влади. Єврокомісія має намір обговорити цю тему з усіма міністрами під час Ради ЄС з питань юстиції та внутрішніх справ на початку жовтня», - зауважила речник Єврокомісії.

За повідомленням європейських ЗМІ, міністри «четвірки» мають намір знайти вихід із суттєвих суперечок у сфері міграції, які виникли між країнами-ленами у 2015 році, у розпал міграційної кризи, коли деякі з країн ЄС не підтримали ідею Єврокомісії стосовно «справедливого» розподілу квот на прийняття біженців та відповідного навантаження між країнами-членами.

«Нова схема (поводження з мігрантами) визначається як добровільна та тимчасова і охоплюватиме лише чотири країни, - хоча вона може слугувати моделлю для ширшої угоди. Міністр внутрішніх справ Фінляндії, яка очолює ротаційне головування в Європейській Раді, а також офіційні особи Єврокомісії братимуть участь у зустрічі на Мальті», - зазначає з цього приводу європейська версія видання POLITICO.

За оцінкою автора публікації, криза загострилася після рішення попереднього «ультраправого» міністра внутрішніх справ Італії Маттео Сальвіні не приймати кораблі неурядових організацій, які рятували біженців у відкритому морі. При цьому сама Італія, виходячи з кількості населення, не є такою, що найбільше потерпає від «диспропорції» міграційного тиску, адже найбільше навантаження у цьому сенсі відчувають Кіпр, Греція, Мальта та Люксембург. Італія за співвідношенням кількість населення/шукачів притулку посідає в ЄС лише 13 місце, поступаючись таким країнам, як Франція і Німеччина.

Читайте також: Італія, Мальта, Франція й Німеччина готують спільну угоду про міграцію

Зазначається, що під час зустрічі на Мальті в понеділок міністри обговорюють, зокрема, зміст термінів «біженці» або «шукачі притулку», та відмінність цих термінів від визначення людей, які прагнуть економічної міграції, оскільки останніх готові прийняти у себе далеко не всі країни Євросоюзу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-