Президент Ізраїлю закликав до формування широкої коаліції

Президент Ізраїлю закликав до формування широкої коаліції

Укрінформ
В ізраїльську урядову коаліцію мають увійти партія чинного прем'єра Біньяміна Нетаньягу "Лікуд" та опозиційний блок партій "Кахоль-Лаван".

Про це президент Ізраїлю Реувен Рівлін заявив на зустрічі з представниками політичних партій країни, повідомляє DW.

Раніше Біньямін Нетаньягу закликав блок "Кахоль-Лаван" ("Біло-блакитні") сформувати разом з "Лікуд" "уряд широкої єдності". У відповідь на це лідер "Кахоль-Лавану" Бені Ганц заявив, що його політична сила отримала в Кнесеті на два місця більше, тому очолити кабінет має саме він. Перед виборами він також відхилив можливість формування уряду на чолі з Нетаньягу - через те, що проти чинного прем'єра висунуто обвинувачення в корупції.

Своєю чергою Авігдор Ліберман, очільник партії "Наш дім Ізраїль", яка отримала вісім місць у парламенті, заявив, що не підтримає ані Біньяміна Нетаньягу, ані Бені Ганца на посаді очільника уряду країни.

Читайте також: В Ізраїлі повторні вибори: Нетаньягу бореться за рекордний п’ятий термін

За словами Лібермана, він не може підтримати Нетаньягу, оскільки той готовий створити коаліцію з ультраортодоксальними єврейськими партіями, які, на його думку, прагнуть нав'язати релігійні закони світській частині суспільства. А Ганца він не підтримає через те, що той, на його думку, схильний домовлятися або з ультраортодоксальними політиками, або з арабськими партіями Ізраїлю. При цьому Ліберман наполягає на формуванні коаліції за участі своєї партії, "Лікуду" та "Кахоль-Лавану".

Читайте також: Вибори в Ізраїлі: жодна політсила не здобула переконливої перемоги — екзитпол

Офіційні результати виборів мають бути оголошені 25 вересня. За даними екзит-полів "Біло-блакитні" здобули у Кнесеті 33 місця, а "Лікуд" - 31. Для формування більшості партіям необхідно мати щонайменше 61 мандат (загалом у парламенті Ізраїлю 120 місць). Кандидат на посаду прем'єра, визначений президентом, матиме шість тижнів для формування коаліції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-