Італія, Мальта, Франція й Німеччина готують спільну угоду про міграцію

Італія, Мальта, Франція й Німеччина готують спільну угоду про міграцію

Укрінформ
Уряди чотирьох європейських країни – Італії, Мальти, Франції та Німеччини – готуються підписати спільну угоду в сфері міграції, що передбачає нову добровільну схему розміщення врятованих у Середземному морі мігрантів.

Про це повідомляє Politico.

«Німеччина, Франція, Італія і Мальта готують спільну угоду у сфері міграції з новою добровільною схемою переміщення врятованих в Середземному морі мігрантів. Угода, яка повинна бути укладена на зустрічі міністрів внутрішніх справ чотирьох країн на Мальті в понеділок, є новою спробою вирішити проблему, яка серйозно роз'єднує ЄС після міграційної кризи 2015 року», - йдеться в повідомленні.

Так, наприклад, такі держави, як Мальта та Італія роками скаржилися на те, що інші члени ЄС відмовилися прийняти справедливу частку мігрантів, які прибувають на південні береги Європи.

Нова схема, передбачена угодою, описується як добровільна і тимчасова, і на даний момент вона буде охоплювати тільки 4 згадані країни - хоча деякі дипломати сподіваються, що вона може послужити моделлю для більш широкої угоди.

Читайте також: В ООН попередили про затоплення мегаполісів та появу "кліматичних біженців"

Як очікується, на зустрічі будуть присутні міністр внутрішніх справ головуючої в ЄС Фінляндії та представники Європейської комісії.

У проєкті документа викладено «добровільні зобов'язання держав-членів». Мета полягає в тому, щоб «створити більш передбачуваний і ефективний механізм тимчасової солідарності для забезпечення ... гідної висадки мігрантів, взятих на борт у відкритому морі».

Але договір може виявитися спірним, оскільки він стосується осіб, які шукають притулку, та мігрантів, а не біженців. Це може відкрити схему для людей, які з меншою ймовірністю отримають міжнародний захист через такі причини, як переслідування або війна.

Таким чином, за цією схемою Франція і Німеччина можуть приймати людей, які з набагато більшою ймовірністю будуть вважатися економічними мігрантами. Той факт, що в проєкті не використовується термін «біженець», представляється зміною на користь Італії, яка стверджує, що багато хто з людей, врятованих в Середземному морі, не мають права на цей статус.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-