Уроки «нафтового нападу» виявилися не такі страшні, як їх малювали

Уроки «нафтового нападу» виявилися не такі страшні, як їх малювали

Аналітика
Укрінформ
Світ стояв на порозі нової війни на Близькому Сході через атаку дронів на саудівські нафтопереробні заводи, але поки відступив

Минулої суботи найбільші нафтопереробні заводи Саудівської Аравії зазнали обстрілів і руйнувань, після яких країна вдвічі скоротила видобуток нафти. На цьому тлі в понеділок світова ціна на нафту суттєво підвищилася, але протягом тижня знизилася. США і міжнародна коаліція на чолі з Ер-Ріядом звинуватили Іран у підготовці й організації удару. А міжнародні оглядачі були вражені його ефективністю – порівняно дешеві безпілотники завдали багатомільярдних збитків, мало не підірвавши весь світовий ринок нафти.

Чому США звинувачують в нападі Іран

Нагадаємо, що атака сталася на тлі більш масштабного геополітичного конфлікту. У травні минулого президент США Дональд Трамп звинуватив Іран у невиконанні т.зв. «ядерної угоди» і тому США з угоди вийшли… Потім у листопаді Вашингтон зажадав від усіх країн припинити купувати іранську нафту під загрозою штрафних санкцій. І ось у травні цього року Іран оголосив, що теж припиняє виконання ядерної угоди і заходився нарощувати кількість збагаченого (збройового) урану, на додачу пригрозивши перекрити шляхи постачання нафти через Ормузьку протоку.

Тоді США направили в регіон авіаносну группу. Влітку, коли іранці збили американський безпілотник, Трамп заявив, що відмінив контрудар в останні хвилини. Та за місяць вже американці збили БПЛА Ірану. Ескалація відбувалася за всіма історичними зразками на тлі запевнень про пошуки миру (детальніше ТУТ).

Наприкінці серпня, після того як іранські військові з Корпусу вартових ісламської революції (КВІР), захопили танкер під британським прапором, Велика Британія направила на Близький Схід есмінець для охорони суден в Ормузькій протоці. Міністерство оборони Австралії тоді ж повідомило, що надішле бойовий корабель, безпілотник і військових до Перської затоки задля тієї ж таки безпеки торговельного судноплавства.

І ось удар з «гібридного» боку по двох нафтових комплексах у Саудівській Аравії. За даними саудівських військових, було застосовано 18 дронів і сім крилатих ракет. Причому траєкторія пусків вказує на постріли з іранського боку, і виключає протилежний за напрямком єменський.

Однак саме єменські повстанці-хусити, що користуються підтримкою Тегерана, стверджують, що саме вони стоять за цим нападом. "Напади на заводи у Абкайку та Хурайсі були здійснені у межах законної та природної реакції на злочини саудівських агресорів", - заявив речник руху "Ансарулла" бригадний генерал Ях'я Сарі, повідомляє MEHR.

Хусити (або хуті) - воєнізоване угрупування шиїтів-зейдитів, що діє на території Ємену, переважно в північній частині, оскільки в південній переважає суннітське населення. З початку 2015 року хусити захопили столицю Ємену Сану, є де-факто правлячою групою на великій частині країни і нині за військової та фінансової підтримки Ірану ведуть війну з міжнародно визнаним урядом. Таке собі місцеве "ОРДЛО". Тому, коли Іран каже, що «його там немає», то зрозуміло, кого він копіює в своїй політиці та риториці.

Тож Трамп вже доручив міністру фінансів "суттєво посилити санкції проти країни Іран".

На цьому тлі представники Пентагону й держдепу провели закриту зустріч у Комітеті з питань Збройних Сил нижньої палати Конгресу США. «Найголовніше, що я хочу дізнатися – це те, що ми плануємо, які наші варіанти відповіді», - пояснив голова Комітету конгресмен-демократ Адам Сміт, наголосивши, що напад на Саудівську Аравію не дає Трампу жодних юридичних обґрунтувань для воєнної відповіді.

А тим часом арабська коаліція, очолювана Саудівською Аравією, вже почала військову операцію в Ємені і знищила чотири об'єкти на північ від єменського портового міста Ходейда, передає DW. Як уточнюють державні саудівські ЗМІ, ці об'єкти використовувалися повстанцями для складання (увага!) дистанційно керованих човнів і морських мін – і, відповідно, несли загрозу для безпеки судноплавства в Баб-ель-Мандебській протоці та південній частині Червоного моря.

Нафтовий ринок - захищений і беззахисний водночас

Напад на нафтопереробні потужності Саудівської Аравії в Абкайку та Хурайсі став найбільшим за останні майже 30 років та призупинив постачання близько 5,7 з 9,8 млн барелів денного видобутку королівства, повідомляє Bloomberg. Особлива увага звертається на те, що «нинішній напад, здійснений дронами, демонструє вразливість мережі видобувних регіонів, нафтопроводів та портів, які постачають 10% світового ринку нафти».

Міноборони Саудівської Аравії зібрало докази нападу
Міноборони Саудівської Аравії зібрало докази нападу

На вразливості перед терористичними дронами зробили акцент чимало оглядачів – особливо тішилися в Росії «як дрони по 300 баксів обійшли американську систему оборони за мільярди». Навіть Путін – чи жартома, чи кепкуючи – запропонував Саудівській Аравії купити російські системи ППО.

Чи така вже беззахисна нафтова інфраструктура (та й будь-яка цивільна: енергетична, транспортна, водопостачання тощо) перед новим поколінням технологій, якими можуть скористатися зловмисники? Ні, бо розробники захисту живуть у тому ж XXI столітті і мають у розпорядженні той же рівень технологій.

Ось лише два повідомлення з найсвіжіших.

Армія Сполучених Штатів Америки провела успішні випробування нової мобільної системи протиповітряного захисту від малих безпілотних літальних апаратів – BLADE, йдеться на сайті армії США. До комплексу входять компактна радіолокаційна станція, тепловізор та оптико-електронна система для роботи вдень або вночі. Деталі розробки залишаються в таємниці, відомо лише, що її можна буде встановити на більшість військових машин армії США. Ба більше, систему розробляють у межах ще масштабнішого проєкту CCDC, який передбачає створення ешелонованої системи захисту від дронів різних типів і крилатих ракет.

Також в Європі бельгійська поліція очолить тренувальну програму, яка фінансується Євросоюзом, із протидії «недружнім» безпілотним літальним апаратам. При цьому такі небезпечні об’єкти будуть знешкоджуватися поліцейськими дронами, в тому числі — з використанням спеціальних сіток, як це відбувалося у часи гладіаторських боїв, повідомляє бельгійське видання "Brussels Times”.

Хусити і раніше досить часто атакували інфраструктурні та цивільні об'єкти (аеропорти, нафтопроводи) на території Саудівської Аравії. Але такого успіху вони досягли вперше. Позначилися, ймовірно, саме допомога від Ірану – задіяння технологічних, військових, фінансових, розвідувальних, аналітичних можливостей, які є у розпорядженні чималої держави. Усе те, що здатне зробити напад ефективнішим. Водночас це спростовує думку, що перший-ліпший зловмисник може серйозно нашкодити, маючи сучасні дрони.

Що ж до «суперефективної» шкоди з огляду на дешевизну засобів терористів порівняно з цінністю її цілі, то саудівські НПЗ у цьому сенсі унікальні - таких у світі ще пошукати. Комплекс в Абдайку, наприклад, приймає нафту з сусіднього гігантського родовища Гавар (найбільшого в світі), а також з родовищ Хурайс і Шайба, очищає її від сірководню та інших небезпечних домішок і переправляє до терміналів на березі Перської затоки. Операційна потужність заводу - 5 млн барелів нафти в день, або 5% всієї світової переробки. Висока тутешня прибутковість, а отже і більша шкода від атаки, зумовлені тим, що родовище, переробка і транспорт розташовані близько і є величезними.

Bloomberg одразу пояснив, що саудівське королівство збирається компенсувати нестачу нафти запасами зі своїх гігантських резервних сховищ. “У саудитів зберігаються мільйони барелів нафти у сховищах в самому королівстві, а також у трьох стратегічних точках по світу: Роттердамі у Нідерландах, японській Окінаві та терміналу Сіді Керірі у Середземному морі поблизу берегів Єгипту”, - додає видання. До того ж міністерство енергетики США також повідомило, що готове запозичити нафту зі стратегічних паливних нафтових резервів, якщо це буде потрібно для стабілізації будь-яких коливань на світових енергетичних ринках.

І якщо удар по найбільшому виробнику сирої нафти світовий ринок зміг врегулювати буквально за кілька годин, то менші НПЗ, нафтопроводи, сховища тощо і поготів не принесуть гіпотетичним терористам такого успіху. У певному сенсі, найгірше вже сталося, ефект побачили – тож будуть вжиті превентивні заходи: як високотехнологічні, так і простий фізичний захист від пострілу чи вибуху.

А от що стосується переходу на альтернативні джерела енергії, крім викопних вуглеводнів – то це зовсім інша історія. Втім, вразливість нафтогазової інфраструктури для терористів тепер послужить у ній послужить додатковим аргументом.

Близький Схід на порозі нової війни

Сенатор-республіканець, голова Юридичного комітету Верхньої палати американського Конгресу Ліндсі Грем заявив, що запровадження санкцій проти Ірану, про які заявив президент Трамп, буде замало, повідомило видання The Hill. За словами конгресмена, введені пакети обмежень хоч і були потужними, однак не виконали функції стримування, і режим у Тегерані навіть не продемонстрував волі змінитися на краще. Немов про Путіна казав… Що й не дивно, оскільки обидва режими поводяться на міжнародній арені схоже.

Натомість після войовничої риторики про можливий удар по Ірану Дональд Трамп заявив, що хотів би уникнути війни. Про це президент США сказав під час розмови з журналістами в Білому домі.

Адміністрація Дональда Трампа прагне мирного розв'язання конфлікту з Іраном, принаймні так заявив держсекретар США Майкл Помпео після переговорів із керівництвом Саудівської Аравії.

Держсекретар США терміново відвідав саудівське керівництво
Держсекретар США терміново відвідав саудівське керівництво

Він нагадав, що хоча Іран збив американський безпілотник, здійснив масштабні атаки на саудівський нафтовий комплекс, і взагалі "загрожує тотальною війною до останнього американця" - все одно «США і партнери прагнуть створення коаліції, спрямованої на досягнення миру та мирного вирішення цього виклику".

США цілком можуть, як каже Трамп, «уникнути війни», в їх розпорядженні є санкційна зброя, яка душить ворога повільно, але тихше і надійніше, ніж ракети.

Олександр Волинський, Київ

P.S. Коли матеріал був готовий, надійшли повідомлення, що США відправлять своїх військових до Саудівської Аравії для допомоги в захисті нафтової індустрії. За словами міністра оборони Марка Есперо вони зосередять увагу, в першу чергу, на повітряній і протиракетній обороні. Тим часом на нараді в Білому домі президенту Дональду Трампу надали військові варіанти відповіді на дії Ірану та список потенційних цілей для ураження на його території.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-