Чапутович: Росія не має підстав тримати у себе уламки літака Качинського

Чапутович: Росія не має підстав тримати у себе уламки літака Качинського

Укрінформ
Росія не має жодних підстав утримувати на своїй території уламки польського урядового літака Ту-154М. Варшава готова до переговорів з Москвою з цього приводу.

На цьому наголосив у Варшаві глава МЗС Польщі Яцек Чапутович, який підсумував рік після ухвалення резолюції ПАРЄ, яка зобов’язує Росію повернути Польщі розбитий літак експрезидента Лєха Качинського, інформує власний кореспондент Укрінформу.

"Ми стоїмо на позиції, що тривале утримування на території Російської Федерації уламків Ту-154М позбавлене юридичних підстав і не має раціонального обґрунтування",- заявив Чапутович.

Глава польської дипломатії зауважив, що Варшава готова до переговорів з Москвою з цього приводу безпосередньо або за участю третіх сторін.

Він також нагадав, що в резолюції ПАРЄ бути заклики до російської влади зберегти уламки у недоторканому стані і утриматися від будь-яких робіт на місці катастрофи.

"Попри ці положення ми бачимо дії навколо місця катастрофи, які викликають занепокоєння: з’являються задуми щодо будівництва через місце катастрофи газопроводу, обмеження доступу до цього місця",- підкреслив Чапутович.

Глава МЗС Польщі нагадав, що в наступному році буде 10-та річниця Смоленської катастрофи. Він висловив сподівання, що нове керівництво Ради Європи активно братиме участь у справі повернення до Польщі розбитого Ту-154М, а також щодо збереження місця катастрофи у недоторканому стані.

Читайте також: У Польщі засудили екс-урядовця за організацію польоту Качинського у 2010 році

Як відомо, 10 квітня 2010 року неподалік Смоленська під час посадки на військовому аеродромі "Смоленськ-Північний" зазнав катастрофи літак Ту-154М, на якому польська державна делегація прямувала в Катинь для участі в меморіальних заходах, присвячених 70-й річниці розстрілів НКВС польських військових у 1940 році. У катастрофі загинули всі 96 осіб, що знаходилися на борту літака, зокрема й президентське подружжя - Лєх і Марія Качинські, а також представники політичної, військової, релігійної еліти Польщі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-