США обурені вето Росії на резолюцію Радбезу ООН щодо Сирії

США обурені вето Росії на резолюцію Радбезу ООН щодо Сирії

Укрінформ
США обурені зловживанням Росією своїм правом вето для покриття вбивств тисяч безневинних мирних сирійців. 

Про це постійна представниця США при ООН Келлі Крафт написала на своїй сторінці у Twitter

«На сьогоднішньому засіданні Радбезу ООН я сказала росіянам, що заветувавши - вже втринадцяте - резолюцію по Сирії, вони намагаються зняти із себе та режиму Асада відповідальність за смерті тисяч безневинних сирійців», - написала вона. 

Крафт додала, що такої індульгенції Росії та Асаду ніхто ніколи не надасть. 

«Більш ніж обурливо, що Росія зловживає своїм правом вето задля того, щоб покривати жахливі події у Сирії. Я ніколи не послаблю своєї позиції з цього питання», - зазначила вона. 

Американська амбасадорка нагадала, що 12 з 15 членів Ради Безпеки ООН проголосували за «конкретні дії на захист життів безневинних жінок, чоловіків і дітей у Сирії», але Росія та Китай ветували рішення. 

«Щодня безглузде та невибіркове насильство режиму Асада та Росії лише призводить до нових смертей та руйнувань», - наголосила вона. 

Читайте також: Туреччина може розмістити в зоні безпеки 2-3 млн сирійських біженців – Ердоган

Нагадаємо: у четвер, 19 вересня, на засіданні Радбезу ООН обговорювалася ситуація у Сирії, зокрема, у провінції Ідліб, де авіація РФ та Асада веде невибіркове бомбардування, внаслідок якого гинуть мирні мешканці та руйнуються об’єкти цивільної інфраструктури. 

Обидві резолюції, які виносилися на голосування, не були ухвалені. Перша резолюція, яку розробили Німеччина, Бельгія та Кувейт, мала створити умови для припинення вогню у північно-східній Сирії. За неї голосували 12 членів РБ ООН, включно зі США, але документ ветували Росія та Китай. 

Дві країни натомість поставили на голосування власну резолюцію, яка передбачала режим припинення вогню за винятком обстрілів тих формувань і організацій, які Росія та Сирія вважають терористичними. Резолюція набрала два голоси: Росії та Китаю. 

Читайте також: Україна розповіла в ОБСЄ про використання Росією запалювальних снарядів

Як повідомляв Укрінформ, спеціальна комісія ООН з розслідування бомбардування об’єктів цивільної інфраструктури під захистом ООН у сирійській провінції Ідліб почне роботу вже 30 вересня.

Рішення створити комісію генсек ООН Антоніу Гутерреш ухвалив 1 серпня 2019 року.

Раніше заступник генерального секретаря з гуманітарних питань Марк Лоукок звинуватив на засіданні Радбезу ООН Сирію та Росію у завданні «невибіркових» авіаударів по Ідлібу, які призводять до пошкодження лікарень та інших об'єктів цивільної інфраструктури.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-