МЗС Чехії пояснило, навіщо Москва розкручує скандал у

МЗС Чехії пояснило, навіщо Москва розкручує скандал у "справі Конєва"

Укрінформ
Російська сторона використовує медійну кампанію навколо пам’ятника маршалу Конєву в празькому районі Прага-6, щоб зіграти на розбіжності думок у чеському суспільстві, а також не цурається дезінформації.
Про це заявив міністр закордонних справ Чеської Республіки Томаш Петршичек у ході дискусії з приводу перенесення пам’ятника маршалу Конєву в Празі, повідомляє INFO.cz.

"Справа Конєва демонструє, що «зовнішній актор» дуже ефективно може використати існуючі розбіжності у чеському суспільстві", - сказав Петршичек.

Зокрема, міністр звернув увагу на подачу новин російським телебаченням "Росія24", згідно з якими лише меншість чехів вимагала переселення статуї, але телебачення при цьому посилалось на неіснуюче опитування, проведене неіснуючою установою.

«Дезінформаційна кампанія (пов'язана з темою перенесення статуї Конєва) змушує нас турбуватися лише про наші проблеми, а ми не думали, що подібні випадки відбуваються й на території Російської Федерації», - заявив Петршичек, додавши, що міг би показати фотографії пам'ятників чехословацьким легіонерам на території РФ, які ставали жертвами вандалів.

Міністр вважає, що Чехія не має дозволяти заганяти себе в кут, вона навпаки повинна брати ініціативу на себе. Він також запевнив, що пам’ятнику буде знайдено гідне місце, та нагадав, що у відповідному договорі нічого не говориться про те, що він має неодмінно залишатися там, де була встановлена.

Читайте також: Скандал із пам'ятником Конєву: РФ назвала мера одного з районів Праги нацистом

Міністр також поінформував, що отримав «серію електронних листів» від громадськості із закликом у відповідь на справу Конєва зменшити кількість дипломатів та співробітників посольства Росії (у Чехії їх аж 140 і деякі з них, за твердженням Служби безпеки та інформації (BIS) є агентами спецслужб, які використовують дипломатичне прикриття).

«Однак висилка дипломатів є інструментом для надзвичайних випадків…, це не звичайний інструмент дипломатії», - зауважив Першичек, нагадавши, що востаннє це сталося у зв'язку зі справою Скрипаля. Але при цьому дипломат зазначив, що «всі дуже добре усвідомлюють, хто є хто», й у разі необхідності відповідні заходи будуть вжиті.

«Іноді краще, щоб ми знали про шпигуна як шпигуна, ніж коли вони надсилають нам когось нового, якого ми не могли б класифікувати», - підсумував Петршичек.

Як повідомляв Укрінформ, на засіданні влади Праги-6 минулого тижня було вирішено перенести пам’тник маршалу Івану Коневу після того, як його вчергове облили фарбою. Для одних Конєв - герой, який звільнив Європу від нацизму, для інших це символ радянської диктатури і людина, яка придушила угорське повстання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-