Що чекає на Ізраїль: «новий курс» чи нове коло виборчих перегонів?

Що чекає на Ізраїль: «новий курс» чи нове коло виборчих перегонів?

Аналітика
Укрінформ
У країні завершилися другі за п’ять місяців вибори. Їх результат – та сама невизначеність…

На квітневих виборах партія Нетаньягу "Лікуд" і "Каголь-лаван" - партія, заснована за два місяці до того колишнім міністром фінансів країни Яіром Лапідом і колишнім начальником генштабу ізраїльської армії Бені Ганцем - отримали по 35 депутатських мандатів. Здавалося, що Нетаняьгу вдасться створити правлячу коаліцію за допомогою інших правих та релігійних партій. Однак кількатижневі переговорів не дали результату, релігійні партії увійшли в конфлікт з партією «Наш дім Ізраїль» - представницею російськомовних ізраїльтян. Тоді депутати «Лікуд» і вирішили, що буде краще проголосувати за розпуск парламенту, бо інакше право на формування уряду перейшло б до лідерів "Каголь-лаван".

Якими виявилися ключові цифри…

Сьогодні о 15-й годині, як і планувалося, державна радіостанція Ізраїлю "Кан Бет" повідомила про завершення підрахунку голосів на звичайних виборчих дільницях (це близько 95% загального числа голосів). Тепер ЦВК почне підрахунок голосів, поданих в так званих «особливих конвертах»: це голоси військовослужбовців, офіційних осіб, які перебувають за кордоном, пацієнтів лікарнях, людей з обмеженими можливостями, які голосували на спеціально адаптованих виборчих дільницях, а також ув'язнених. Зазвичай, голоси, подані в подвійних конвертах, трохи посилюють правий табір, але все основне вже добре окреслено.

За результатами виборів до Кнесету 22-го скликання:

  • • центристський блок "Каголь-Лаван" отримує 32 мандати,
  • • права партія "Лікуд" - 31,
  • • блок «Об'єднаний арабський список» (це араби-ізраїльтяни)- 13,
  • • ультрарелігійна партія ШАС (вона представляє юдеїв - вихідців з арабських країн) - 9,
  • • партія «Наш дім Ізраїль» (російськомовні) - 9,
  • • блок двох ортодоксальних партій "Яхадут -Тора" - 8,
  • • «Союз правих партій« Яміна »- 7,
  • • лівоцентристський соціал-демократичний блок "Авода-Гешер" - 6,
  • • лівий соціал-демократичний блок "Демократичний табір" - 5.

Публікація уточнених даних по населених пунктах і виборчих дільницях на сайті Центральної виборчої комісії триває.

…що вони значать для Нетаньягу…

У лідерів виборів: блоку «Каголь-лаван» («синьо-білий» - за кольорами ізраїльського прапора) та партії «Лікуд», яку очолює чинний прем'єр-міністр Біньямін Нетаньяху, і близько не вистачить голосів, щоб утворити «монобільшість» у 120-місному парламенті. Але оскільки в Ізраїлі країною завжди правили коаліції, цим ніхто не здивований і не засмучений, натомість увагу звернуто на те, скільки місць отримали партії «другого ешелону».

Партій і блоків в майбутньому парламенті стане менше, хоча це ті самі політичні сили, які перемогли на виборах навесні: кандидати від однієї з правих партій влились в «Лікуд», блок «Об'єднаний список» об'єднав депутатів, раніше поділених на дві фракції, а «Союз правих партій« Яміна», навпаки, розколовся вже сьогодні, не дочекавшись остаточних результатів виборів.

Біньямін Нетаньягу
Біньямін Нетаньягу

Обидва провідні блоки втратили голоси в порівнянні з попереднім Кнесетом: синьо-білі - три мандати, Лікуд - формально чотири, але оскільки пропали і чотири голоси депутатів, що приєдналися до Лікуду, то, фактично - 8. Таким чином, нинішній прем'єр Ізраїлю Нетаньягу - найбільше програв на цих виборах, його шанси очолити уряд близькі до нуля: 24 голосів релігійних і ультраправих депутатів не вистачить для більшості, а «золота акція» тепер у партії Лібермана, яка й провалила праву коаліцію півроку тому.

Колишній соратник Нетаньягу, а нині його опонент Авігдор Ліберман, лідер правої партії "Наш дім - Ізраїль", заснованої вихідцями з колишнього Радянського Союзу - в найбільшому виграші від голосування - замість п'яти колишніх мандатів відразу дев'ять. За словами Лібермана, єдиний вихід для Нетаньягу, щоб утримати владу - це створення світського коаліційного уряду, до якого увійдуть партії "Лікуд" і "Каголь-лаван", і жодних ортодоксів. Перед виборами Нетаньягу такий варіант відкидав, та й зараз, швидше за все не погодиться на таку коаліцію, де він в меншості і «Лікуду» не запропонують прем'єрський пост. Зі свого боку три чинних міністри від «Лікуду» ще на етапі екзит-полів заявили, що "Нетаніягу був і залишається єдиним кандидатом від" Лікуда "на пост прем'єр-міністра".

... і для «синьо-білих»

Водночас без «Нашого дому - Ізраїлю» не зможе утворити уряд і «Каголь лаван».

Бені Ганц написав у газеті Maariv, що перемога "Каголь-лаван" "змінить курс корабля ізраїльської демократії": "Ніяких закликів до розколу в спробі розділити і завоювати. Замість цього - швидкі дії для створення єдиного уряду. Не звертати уваги на інтереси груп впливу . Замість цього - уряд, який враховує інтереси більшості ізраїльтян ". Як-то кажуть, «залишилося зробити» ...

Ганц не уточнював, чи приймає він ідею створення палестинської держави, хоча він відкидає план повного виходу з Західного берега. Він не висловив свого ставлення до плану Нетаньягу анексувати частину окупованого Західного берега на кордоні з Йорданією. Але тепер, щоб арабські партії погодилися брати участь в уряді, йому доведеться зробити більш точні заяви з найпроблемніших для Ізраїлю питань: про палестинську державу і про поселення на Західному березі Йордану.

Бені Ганц
Бені Ганц

Як повідомляють ізраїльські ЗМІ, Бені Ганц вже поговорив з лідером «Об'єднаного списку» Айманом Уда. Вони домовилися зустрітися для переговорів, але коли саме це станеться, поки не уточнюється. "Спочатку ми повинні дочекатися остаточних результатів і почути, що говорить Ганц. Потім нам потрібно сісти, вивчити політичну карту і прийняти рішення", - пояснив один з депутатів-арабів.

Буває, що і козирний туз може не зіграти

Здавалося б, «Наш дім - Ізраїль» може диктувати свої умови - причому всім. Але і в нього є «червоні лінії». І якщо коаліція «синьо-білих» з «Лікуд» - у віддаленій проекції на українські реалії - це як коаліція «зелених» і «Європейської солідарності», то Ліберман в одному уряді з «Арабським списком» - це як Вакарчук з «Опозиційною платформою », ну, а з ультраправими, відповідно - як з «Національним корпусом». Не те, щоб зовсім неможливо, але ж уже пробували...

Авігдор Ліберман / Photo by Miriam Alster/Flash90
Авігдор Ліберман / Photo by Miriam Alster/Flash90

«Кахоль-лаван за жодних обставин не піде на коаліцію з Лікуд на чолі з Нетаньягу. Лікуд без Лібермана не може створити коаліцію, а Ганц не може створити коаліцію ні за якого розкладу. Він, звичайно, готовий створити коаліцію з Айманом Уда, але Ліберман це не підтримає. Єдиний висновок, який я можу зробити: якщо Ліберман залишиться там, де він зараз, то ми йдемо на треті вибори”, - коментує ізраїльський політичний коментатор і адвокат Йорам Шефтель.

Тобто ізраїльські політики мусять у найближчий місяць або здивувати весь світ умінням домовлятися та креативністю в пошуках неочевидних рішень, або внести виборчу процедуру в список сезонних явищ.

Олександр Волинський, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-