Канада арештувала розвідника, який

Канада арештувала розвідника, який "злив" інформацію щодо розслідування Магнітського

Укрінформ
У Канаді заарештовано генерального директора Національного координаційного центру розвідувальної служби Королівської канадської кінної поліції (RCMP).

Як повідомляє DW з посиланням на канадські ЗМІ, він опікувався перевіркою участі Канади в схемі з відмивання грошей, розкритій російським юристом Сергієм Магнітським.

"Офіцер Королівської канадської кінної поліції (RCMP) Кемерон Ортіс, заарештований 12 вересня в Оттаві за підозрою в розкраданні секретних документів, опікувався розслідуванням, пов'язаним з одним з великих випадків відмивання грошей за схемою, розкритою аудитором інвестфонду Hermitage Capital Сергієм Магнітським", - йдеться в повідомленні.

Представник прокуратури заявив журналістам, що Ортіс "отримав, зберіг, опрацював конфіденційну інформацію з наміром передати її людям, яким він не повинен її передавати".

Читайте також: У конгресі США хочуть нових санкцій проти Росії через розгін акцій протесту в Москві

За даними ЗМІ, в RCMP побоюються, що Ортіс викрав "великий обсяг інформації, яка може перешкодити проведенню незліченної кількості розслідувань".

Проти Ортіса було висунуто в цілому п'ять обвинувачень у зв'язку з порушенням кримінального кодексу Канади і закону про державну таємницю.

У серпні 2019 року Ортіс курирував перевірку можливого відмивання через Канаду 14 мільйонів доларів, що ймовірно проходили по організованій російськими чиновниками схемі розкрадання бюджетних коштів, про яку вперше повідомив юрист Сергій Магнітський.

Зв'язок канадського офіцера з цією справою став зрозумілий після того, як Вільям Браудер, британський фінансист і засновник фонду Hermitage Capital, у 2016 році подав до суду на RCMP.

Очікується, що Ортіс постане перед судом 20 вересня.

Читайте також: ЄСПЛ зобов’язав Росію виплатити €34 тисячі вдові та матері Магнітського

Як відомо, Сергій Магнітський, який викрив ряд чиновників РФ в розкраданні у держави понад 230 млн доларів, був заарештований у 2008 році за зобвинуваченням в ухиленні від сплати податків. У листопаді 2009 року він помер у лікарні слідчого ізолятора "Матросская тишина" в Москві.

Засновник і гендиректор фонду Hermitage Capital Вільям Браудер і глава британської компанії Firestone Duncan Джемісон Файерстоун заявляли, що Магнітського заарештували після того, як він розкрив корупційні схеми, до яких причетні деякі чиновники і співробітники МВС.

США, Велика Британія, Канада, Литва, Естонія та інші країни прийняли так званий Акт Магнітського, який передбачає, зокрема, введення санкцій проти осіб, причетних до порушень прав людини та корупції в РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-