Спецслужби Туреччини за три роки викрали за кордоном більше 30 осіб — ЗМІ

Спецслужби Туреччини за три роки викрали за кордоном більше 30 осіб — ЗМІ

Укрінформ
Турецькі спецслужби з 2016 року викрали в інших країнах не менш як 31 людину, які були потім притягнуті в Туреччині до кримінальної відповідальності.

Про це повідомляє німецька газета Die Welt з посиланням на дані правозахисників, передає DW.

"За даними фонду (Фонд виховання, навчання й інтеграції, Швейцарія - ред.), турецькі спецслужби викрадали людей у таких країнах, як Малайзія, Пакистан, Казахстан, Косово, Молдова, Азербайджан, Україна, Габон і М'янма", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що правозахисники також повідомляють про ті спроби викрадень, які зірвалися. Так, у 2016 році в Цюріху трьом турецьким агентам не вдалося насильно відвезти в Анкару бізнесмена, який має турецько-швейцарське коріння. А в 2018 році аналогічній операції в Монголії запобігла місцева поліція.

Читайте також: Туреччина заявляє про завершення другого етапу постачання С-400 з Росії

Раніше турецькі ЗМІ наводили слова глави МВС Сулеймана Сойлу про те, що таким чином у Туреччину було привезено 100 осіб із 20 країн.

У свою чергу, німецьке Федеральне відомство з охорони конституції попереджало в звіті за 2018 рік про "регулярні викрадення в різних країнах можливих прихильників Ґюлена з метою доставки в Туреччину". Відомство навело як приклад спільну операцію турецьких і косоварських спецслужб, у ході якої в березні 2018 року через Косово були насильно вивезені у Туреччину шість осіб, запідозрених у зв'язках з рухом Фетхуллаха Ґюлена, якого Анкара звинувачує в організації спроби державного перевороту в 2016 році.

Всього з цього питання п'ять доповідей ряду правозахисних організацій були надані ООН у рамках Універсального періодичного огляду - програми з контролю за дотриманням прав людини.

У рамках програми ООН з контролю за дотриманням прав людини наступна перевірка доповідей правозахисників має початися в січні 2020 року. За інформацією Die Welt, цього разу з Туреччини надійшло набагато більше повідомлень про порушення в цій сфері, ніж напередодні останньої перевірки п'ять років тому.

фото: getty images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-