Штати кажуть, що Іран стоїть за нападом на саудівські нафтопереробні заводи

Штати кажуть, що Іран стоїть за нападом на саудівські нафтопереробні заводи

Укрінформ
США назвали обстріл, який вивів з ладу нафтопереробні потужності Саудівської Аравії, безпрецедентним нападом Ірану на світове постачання нафти та закликали всі країни рішуче засудити інцидент.

Про це державний секретар США Майкл Помпео написав на власній сторінці у Twitter

“Під заклики до деескалації, Іран щойно здійснив безпрецедентний напад на світове постачання енергії”, - написав Помпео.

Він додав, що Тегеран відповідальний за близько 100 нападів на Саудівську Аравію “поки (президент Ірану Хассан - ред.) Рухані та (міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад - ред.) Заріф роблять вигляд, що вони займаються дипломатією”.

Держсекретар США переконаний, що жодних доказів, які б вказували на те, що напад організували з Ємену - немає навіть попри те, що раніше в суботу відповідальність за обстріл взяли на себе єменські повстанці-хусити, підтримувані Іраном. 

Читайте також: Єменські хусити здійснили атаку на нафтові заводи Саудівської Аравії

Помпео переконаний, що за напад відповідальний саме Іран.

“Ми закликаємо всі країни публічно та недвозначно засудити напади Ірану. США будуть працювати з нашими партнерами та союзниками, аби забезпечити надійне постачання достатньої кількості нафти на світові ринки та переконатися, що Іран понесе відповідальність за свою агресію”, - підсумував держсекретар США. 

Читайте також: Удари по НПЗ зменшили потужності саудівської нафтової галузі

Напад відбувся на тлі багатомісячного загострення стосунків між США та Іраном, протягом яких поведінка Тегерану ставала дедалі агресивнішою, включно з захопленням нафтових танкерів в Ормузькій протоці. Раніше цього тижня з’являлася надія на зменшення напруги після звільнення президентом США Дональдом Трампом свого радника з національної безпеки Джона Болтона, який відомий своїм жорстким мілітаристським ставленням до Ірану.

Президент США у суботу провів розмову з саудівським наслідним принцом Мухаммедом ібн Салманом, висловивши йому та силам самооборони королівства підтримку.

Як повідомляв Укрінформ, нафтова промисловість Саудівської Аравії зазнала збитків від сьогоднішніх ударів єменських повстанців-хуситів, що паралізували близько половини нафтових потужностей королівства. 

Читайте також: ЗМІ назвали атаку на нафтову інфраструктуру саудитів найбільшою за останні 30 років

Повстанці-хусити у суботу взяли на себе відповідальність за атаки на саудівські НПЗ, заявивши, що 10 їхніх безпілотників завдали ударів по нафтових заводах компанії Saudi Aramco в Абкайку та Хурайсі.

Саудівська Аравія змушена тимчасово скоротити експорт на 5,7 млн.бар/день, що складає близько половини добового обсягу експорту країни, яка постачає близько 10% нафти на світовому ринку. 

Влада Саудівської Аравії повідомляє, що пожежа, яка була видна навіть з супутникових знімків, вже ліквідована, і жодних жертв серед працівників, на диво, немає. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-