Пам'ятнику Конєву в Празі доведеться перемінити прописку

Пам'ятнику Конєву в Празі доведеться перемінити прописку

Укрінформ
Пам’ятник маршалу Конєву в районі Прага-6 чеської столиці, який неодноразово обливали фарбою, вирішено перенести.

Таке рішення ухвалила рада Праги-6 в ході таємного голосування, повідомляє Echo24.

«Конєв зникне зі свого місця. Його замінить меморіал визволителям Праги у Другій світовій війні», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що місцева влада оголосить відкритий мистецький конкурс з метою знайти належне місце для статуї. При цьому було відхилено ідею Партії піратів провести референдум з питанням, чи залишати монумент на старому місці.

Це рішення ради має стати остаточним пунктом у суперечках навколо пам'ятника радянському маршалові.

Читайте також: У Празі вирішують долю пам’ятника маршалу Конєву

Як повідомляв Укрінформ, 22 серпня статую Конєва вкотре облили червоною фарбою. Ондржей Коларж відмовився відмивати її коштом району та розпорядився обгорнути монумент брезентом.

Російські політики, зокрема міністр культури РФ Мединський, негайно звинуватили його мало не в «нацизмі». А МЗС Росії 11 вересня оприлюднило заяву, в якій звинуватило деяких чеських політиків у розпалюванні «війни» проти радянських символів.

Читайте також: Скандал із пам'ятником Конєву: РФ назвала мера одного з районів Праги нацистом

У Чехії засудили ці висловлювання. Міністр Петршічек заявив журналістам, що такі коментарі не допомагають будувати добрі відносини між країнами. Він також застеріг, що конфлікт може розділити чеське суспільство, натякнувши, що «це те, чого, можливо, хочуть наші партнери».

У МЗС Чехії зазначають, що цей пам'ятник не є військовим похованням, які підпадають під дію міжурядового договору між ЧР і РФ про взаємну охорону військових могил. Отже, на нього не поширюються інший захист у рамках міжнародного права - пам’ятник перебуває виключно у віданні органів місцевого самоврядування.

Фото: Petr Podaný, echo24.cz

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-