Європарламент ухвалить окрему резолюцію щодо Brexit

Європарламент ухвалить окрему резолюцію щодо Brexit

Укрінформ
Наступного тижня під час пленарного засідання у Страсбурзі Європарламент прийме резолюцію щодо Brexit, яка має чітко визначити позицію ЄС та надати правову визначеність в процесі виходу Британії з Євросоюзу.

Про це у четвер під час пресконференції у Брюсселі заявив Президент Європарламенту Девід Сассолі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми не маємо наміру втручатися у внутрішні справи Великої Британії, але ми маємо уточнити позицію Європарламенту та усього Євросоюзу. Існує широка згода із позицією, яка вже була висловлена паном (Мішелем - ред.) Барньє. Європейська народна партія, група Соціалістів і демократів, група Реновації Європи, Зелені і Європейські об'єднані ліві/Ліві зелені півночі вирішили представити резолюцію щодо цього наступного тижня у Страсбурзі", - сказав Сассолі.

За його словами, ця резолюція відбиватиме ключові положення європейської позиції та підкреслить єдність ЄС та його інституцій. Сама резолюція матиме три частини. Перша стосуватиметься Політичної декларації щодо Brexit, друга буде присвячена сценарію "no-deal" - виходу без угоди, третя частина розгляне ймовірне продовження у застосуванні статті 50 Угоди ЄС (щодо виходу Великобританії).

"Як це і відображено у Політичній декларації, Європарламент продовжує вважати, що метою цих зусиль є впорядкований вихід Великобританії. Шляхом до цього є політична згода навколо Угоди про вихід, щодо якої вже були проведені переговори, і яка, з нашої точки зору, є найкращою з усіх можливих. Якщо враховувати поточні труднощі з Brexit, таке рішення має гарантувати правову визначеність та встановити керівні механізми, щоб ця угода застосовувалася коректно та захищала права та життєвий вибір громадян Європи і Британії", - сказав він.

Сассолі повідомив, що майбутня резолюція міститиме дуже чіткий сигнал – Угода про вихід не може існувати без положення про "backstop" (комплекс заходів з уникнення жорсткого кордону між Ірландією та британською Північною Ірландією). Це принципова позиція Європейської Комісії та інших Європейських інституцій, включаючи Європейський Парламент. При цьому, на переконання Президента, саме за Європейським Парламентом залишається "останнє слово".

ВІн зауважив, що Європарламент розгляне всі можливі пропозиції з пошуку рішення, якщо вони не будуть суперечити основоположним принципам Європейського Союзу. Сасолі також нагадав, що на цей час Великобританія не запропонувала жодних альтернатив, які були б прийнятними з правової точки зору.

"З нашого боку, ми хочемо повернутися до початкової пропозиції ЄС. Ми готові переглянути Політичну декларацію, і зробити її зобов’язуючим правовим документом, та укласти угоду про асоціацію, яка, за певних умов, може зняти необхідність у "backstop". Але якщо буде допущений сценарій виходу "no-deal" - це буде повністю відповідальність Великобританії, яка має нести свою частину фінансових зобов’язань, а також обов’язків із забезпечення прав власних громадян", - наголосив Сассолі.

Він також повідомив, що Європарламент залишається відкритим до пропозицій щодо нового відтермінування Brexit, і буде готовим розглянути такі пропозиції за наявності поважних причин. Серед таких причин може бути прагнення Великобританії уникнути виходу "no-deal" , провести загальні вибори чи продовжити дію статті 50 Угоди ЄС.

Читайте також: Жорсткий Brexit: Лондон озвучив кризові сценарії

Як повідомлялося, спершу Велика Британія планувала вийти зі складу Євросоюзу 29 березня, але до цього строку так і не визначилася з планом Brexit. У квітні 27 країн-членів ЄС на позачерговому саміті в Брюсселі домовилися надати Лондону відстрочку до 31 жовтня. Прем'єр-міністр Борис Джонсон має намір припинити членство Великої Британії в ЄС до встановленого терміну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-