Жорсткий Brexit: Лондон озвучив кризові сценарії

Жорсткий Brexit: Лондон озвучив кризові сценарії

Укрінформ
Уряд Британії в середу, 11 вересня, був змушений на вимогу депутатів британської Палати громад оприлюднити деталі раніше засекреченого плану, який містить сценарій дій і прогнози на випадок жорсткого Brexit 31 жовтня.

Про це повідомляє DW.

Як випливає з документа, у разі виходу зі складу ЄС без угоди Велика Британія автоматично набуде статус "третьої країни", а відносини з Брюсселем отримають характер "недружніх".

При цьому транспортний колапс, який утворюється в місцях перетину Ла-Маншу, може тривати до трьох місяців, а інтенсивність транспортного потоку скоротитися на 40-60 відсотків на день.

Це вплине на ввезення ліків і медичних препаратів в країну. Навіть підготувавшись, повністю уникнути негативного ефекту буде неможливо через короткі терміни зберігання ряду медикаментів.

Експерти також прогнозують проблеми з обміном даними між правоохоронними органами Великої Британії та ЄС. "Значна кількість" поліцейських будуть задіяні у придушенні протестів, вказується в документі.

Влада спробує дотримуватися політики "ні — новим перевіркам" на кордоні з Ірландією "за винятком обмеженого числа особливих випадків", однак у довгостроковій перспективі така модель себе не виправдає. При цьому, як очікується, у Північній Ірландії різко зростуть ціни на електроенергію.

Читайте також: Лондон пропонує країнам ЄС мініугоди щодо Brexit в обхід Єврокомісії - ЗМІ

Опозиційні депутати в парламенті також вимагали оприлюднити приватне листування, у тому числі в WhatsApp і Facebook, що належить ключовим помічникам прем'єра Бориса Джонсона і стосується припинення діяльності парламенту на п'ять тижнів. Ця прохання, однак, було відхилене владою як "недоречне".

Спершу Велика Британія планувала вийти зі складу Євросоюзу 29 березня, але до цього строку так і не визначилася з планом Brexit. У квітні 27 країн-членів ЄС на позачерговому саміті в Брюсселі домовилися надати Лондону відстрочку до 31 жовтня. Прем'єр-міністр Борис Джонсон має намір припинити членство Великобританії в ЄС до встановленого терміну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-