Радіація біля понтонів з полігона під Архангельськом значно вища за норму - ЗМІ

Радіація біля понтонів з полігона під Архангельськом значно вища за норму - ЗМІ

Укрінформ
Радіаційний фон біля двох понтонів, викинутих на берег в Архангельській області РФ після вибуху ракети в Білому морі, перевищує норму в багато разів.

Про це повідомляє в YouTube агентство «Біломорканал», журналісти якого виміряли рівень випромінювання у цьому місці.

За їх дианними, вдень 31 серпня за 150 метрів від понтонів радіаційний фон коливався від 70 до 154 мікрорентген на годину. Журналісти стверджують, що після того, як понтони з'явилися на березі, дозиметри показували 750 мікрорентген на годину.

«Грінпіс» називає природним радіаційним фоном 20 мікрорентген на годину. У МНС вважають нормою показники до 30 мікрорентген на годину. У матеріалах Росгідромету в якості норми згадуються значення на рівні 28-42 мікрорентген на годину.

Понтони розташовані в гирлі річки Верхівці на піщаній косі Двінської губи Білого моря. За даними ЗМІ, навколо понтонів немає огорожі, охорони.

Читайте також: Витік радіації на військовій базі Росії міг статися під водою – ЗМІ

Про вибух в Архангельській області Росії стало відомо 8 серпня. Вночі 10 серпня російська державна корпорація «Росатом» заявила, що під час випробувань вибухнула ракета, в двигуні якої використовувалося радіоактивне ізотопне джерело живлення. Міністерство оборони Росії в першому повідомленні стверджувало, що в атмосферу шкідливі речовини не потрапили.

При цьому відділ цивільного захисту адміністрації міста Сєверодвінськ повідомив, що розташовані в межах міста датчики зафіксували короткочасне підвищення радіаційного фону.

Про стрибку радіації після події повідомили в адміністрації міста Сєверодвінськ, але згодом мерія це повідомлення видалила.

Читайте також: Україна занепокоєна відсутністю моніторингу даних після радіоактивного сплеску в РФ

У результаті вибуху загинули щонайменше сім осіб - два представники Міноборони РФ і п'ять співробітників "Росатома".

На зустрічі з президентом Франції Еммануелем Макроном 19 серпня російський лідер Володимир Путін заявив, що підвищення радіаційного фону і загрози внаслідок аварії на військовому полігоні під Сєверодвінськом немає.

На початку тижня Нілс Бомер, керівник відділу досліджень і розвитку норвезького агентства, яке проводить виведення ядерних об'єктів з експлуатації, заявив, що 8 серпня на російській військовій базі вибухнув ядерний реактор, а не ракета.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-