Друга Світова. Через 80 років питання ті самі: як таке могло статися та хто винен?

Друга Світова. Через 80 років питання ті самі: як таке могло статися та хто винен?

Аналітика
Укрінформ
Пакт Молотова-Ріббентропа остаточно розв’язав тоталітарним агресорам руки в 1939 році

Всі ми більше-менш знаємо, як почалася Друга Світова війна: 23 серпня 1939 року було підписано Пакт Молотова-Ріббентропа, який остаточно розв’язав тоталітарним агресорам руки. А 1 вересня нацистська Німеччина влаштувала провокацію в прикордонному Глейвіці та під цим приводом вдерлася до Польщі. На допомогу останній виступили пов’язані відповідним договором Велика Британія та Франція, але – це Польщі не допомогло. А далі – пішло по всьому континенту і дійшло до Волги, Північної Африки та Тихого океану. Те що Радянський Союз з «напарника» нацистської Німеччини у ході війни перетворився на її смертельного ворога цілком погоджується з тоталітарною антилюдською природою обох тоталітарних режимів і принципового значення для відповіді на наше запитання не має. Чи можливо було уникнути кривавої війни, яка не мала жодних аналогів в історії? Спитаємо навіть простіше: хто саме «перегнув палицю» та в чому, зробивши Другу Світову невідворотною?

Як поділили «пиріг» переможці у Першій Світовій?

Формально – ані Британія, ані Німеччина до початку Першої Світової стосунку не мали, всім відомо, що «дурницею, з-за якої почнеться» (слова Бісмарка) стали вбивство в Сараєво сербським націоналістом Гаврилом Принципом ерц-герцога Фердинанда, наступника австро-угорського престолу, і його вагітної дружини. Але саме Британія та Німеччина були «фронтменами» коаліцій, що уклалися формально ще за певний час до війни.

Замах на ерцгерцога Фердинанда в Сараєво
Замах на ерцгерцога Фердинанда в Сараєво

Перша Світова зробила переможцями одних та привела до нищівної поразки інших. Націоналістичні гасла, що були тлом конфлікту, підняли над Європою полум’я, в якому згоріли не тільки старі принципи міждержавних відносин, але й самі держави – швидкоплинним виявився час «молодої» Германської імперії, розвалилися Австро-Угорська та Османська, а в Російській імперії – зовнішнє протистояння перейшло у внутрішнє – та також закінчилося розвалом держави.

На уламках «старого світу» та системи міжнародних відносин і побудували новий «світовий порядок» - і переможці дійсно отримали все. Німеччина була поставлена на коліна, позбавлена колоній та обкладена виплатою нечуваних репарацій. Про колишню Росію – забули – просто віддали більшовикам, а ті вже – відновили контроль Москви над колишніми «окраинами». Світ поділили переможці – розібрали нові колонії, для яких придумали спеціальну назву «підмандатні території», для вирішення суперечок створили Лігу Націй. От тільки, коли порахували підсумки в суто економічному розрізі – то виявилося, що винні багато грошей тепер уже Сполученим Штатам - колишній британській колонії за океаном.

Ця самовпевненість Великої Британії, Франції та США – і була прологом до Другої Світової. Вони виходили із цілком логічної, але хибної на практиці точки зору: повторення такого кровопролиття бути не може, ніхто у світі цього не хоче та не піде на це. Як відомо – все сталося з точністю до навпаки.

Не народи, а ідеології

Наслідком Першої Світової також стали ще революції – лівого та ліворадикального спрямування, які в прямому сенсі мали за мету переобладнання усього світу за соціалістичними мірками. Класичний приклад – Радянський Союз, що постав на уламках Російської імперії. До речі, режим Веймарської республіки, створеної у Німеччині, за своїм змістом був соціал-демократичним, а ізоляція цих двох головних невдах війни підштовхнула їх один до одного майже одразу – перша угода між ними була підписана ще 1922 року, коли СРСР навіть не був створений де-юре.

Метою радянських більшовиків була світова революція – і це було не лише гасло, а реальна практика. Західній еліті потрібно було шукати варіанти утримання ситуації від соціального вибуху. В Британії та Франції це вдавалося робити більш-менш мирним шляхом – але й там нікуди не поділися від приходу лівих до влади в середині 20-х років. А от більш слабкі – та сама Італія, держави, що утворилися на уламках Австро-Угорщини, балканські країни – знайшли вихід та упередження приходу більшовизму у створенні авторитарних режимів – Хорті в Угорщині, Пілсудського у Польщі, Маннергейма у Фінляндії, царя Бориса у Болгарії, Карагеоргійовичів у Югославії... Зрозуміти цей феномен не важко: скрізь були спроби ліворадикальних переворотів, кудись – як до Фінляндії та Польщі – більшовики намагалися вдертися відкрито.

Ідеологічно цю антибільшовицьку мобілізацію обґрунтував Беніто Муссоліні - засновник ідеології фашизму. Але для нас головне – саме ця фіксація, що протистояння почали втрачати традиційну форму конфлікту між народами та державами, а набули саме ідеологічного сенсу. Це вже не банальний націоналізм та його вульгарне використання задля нацьковування народів одне на одного – це вже було світоглядне протистояння, де головне – різне бачення майбутнього світу. Оце протистояння і поділило Європу після Першої Світової – та відкрило шлях до Другої.

А що ж переможці, творці післявоєнного «нового світу»? Як вони дивилися на праву та ліву загрози? Відверто кажучи – крізь пальці. «Примара комунізму» була для них страшнішою за прихід до влади правих диктаторів. «Санітарний кордон» від більшовиків вбачався куди важливішим – і тому французькі банкіри щедро фінансували політичну діяльність та прихід до влади того ж Муссоліні та не зважали на політику Пілсудського щодо інших народів у Польщі, як і на сербський націоналізм у Югославії. Сам Уінстон Черчілль не приховував свого захоплення постаттю Муссоліні та присвятив йому чимало схвальних тез у промовах та статтях. Коли настав час право-лівого протистояння в Іспанії – Британія та Франція по суті «вмили руки», тому що «республіканці» були занадто вже прорадянськими, а Франко – декларував непохитність капіталістичних відносин помножену ще й на католицькі традиції. Та й повторимося: ані Лондон, ані Париж, та навіть Берлін до певного часу – не розраховували, що жах Світової війни може повторитися – про це не хотіли навіть думати.

Про вину та відповідальність

Відомий вислів Маннергейма: «В усьому винен Гітлер» - має свою вичерпну рацію. Тому що західні демократії не звертали уваги на те, що відбувається в країнах, які або утворилися після Першої Світової, або – де прийшли до влади диктатори. Ззовні все виглядає пристойно, формально – є демократичні процедури (хоча в тій самій Італії їх швидко звели нанівець) – а головне – ці держави у будь-який момент готові придушити у себе лівацький заколот. І поки режими могли всередині робити все, що завгодно, але – не починати конфліктів ззовні – все й було добре. Ця теза підтверджується ставленням до  СРСР: спочатку його не помічали, навіть – бойкотували, але потім встановили дипвідносини – та почали співпрацювати, не дуже-то й звертаючи увагу на внутрішню реальність радянщини. Так, про жахи голодоморів та репресій щось доносилося з преси – але ж це не в нас – це в них – ну, що ж про цих дикунів говорити?

Гітлер – був першим, хто перейшов цю «червону лінію» - вийшов зі зброєю за рамки своєї держави і саме в Європі. Бо Муссоліні, наприклад, також розв’язав війну, але в Африці, в далекій Ефіопії – ніхто на той час Італію навіть агресором не визнав. А у випадку Німеччини світ спокійно спостерігав за побудовою тоталітарного режиму у самому серці Європи. Навіть після Мюнхенської змови – і Британія, і Франція були готові до союзу саме із Берліном. І жертвами цих змов та безпорадності стали, до речі, поодинокі європейські демократії, що утворилися після Першої Світової – і Австрія, і Чехія не були диктатурами – і були віддані Рейху без жодних докорів сумління. Перша – в результаті аншлюсу, ніби «за власним бажанням», друга – за рішенням «хазяїв світу». І Гітлер зрозумів: всі домовленості з ними – не варті паперу, на якому вони написані та підписані. Зневага до Британії та Франції в особах Чемберлена та Даладьє підштовхнула Гітлера до переконаності в тому, що з ними впоратися буде легко – а от домовитися треба із Сталіним. А той – був, як кажуть, тільки за. Отут і виявилося, що для двох тираній ідеологічне забарвлення – то річ не така вже й принципова, а от тоталітарна складова – це те, що поєднує. Без жодних гарантій звісно, що й проявилось менше ніж через два роки після серпня-вересня 1939-го року.

«Пакт про ненапад» не є чимось унікальним – цей документ є легітимним, підписували ж його офіційні діячі. А таємні протоколи про розподіл сфер впливу в Європі – звісно, це злочин. Але – чого ще очікувати від двох тоталітарних монстрів, що в цьому документі не відповідає їх цінностям чи практиці?

Підписання
Підписання "Пакту про ненапад" між СРСР і Німеччиною

На кому тоді лежить відповідальність за Другу Світову? Так, винуватий Гітлер – саме він першим порушив принцип суверенітету інших держав. Але є різниця між провиною та відповідальністю. А відповідальність, вона і на Сталіні – підписати пакт та вирішити цим долю інших народів, заспокоюючи себе думкою, що встигне переграти усіх – однозначно злочинний крок. Але не менше відповідальні й ті лідери західних демократій, які тримали оточуючий світ за свій «задній двір». Протиставляючи ліву тоталітарну ідеологію правій – Британія, і Франція ніби «запросили» криваву війну в Європу.

Цей урок, як ніколи, сьогодні знову актуальний для всього світу – знову поділеного за різними ідеологіями, стратегіями та міфами. І останнє, зауважте, найнебезпечніше.

Олександр Севастьянов, кандидат історичних наук доцент кафедри міжнародних відносин і суспільних наук Національного університету біоресурсів і природокористування України, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-