Пенс у Варшаві не згадав Росію як учасника боротьби з нацизмом

Пенс у Варшаві не згадав Росію як учасника боротьби з нацизмом

Укрінформ
Тоталітарні фашистський і комуністичний режими не змогли зламати поляків та перекроїти Європу, і в майбутньому це також нікому не вдасться.
На цьому наголосив віцепрезидент США Майк Пенс у Варшаві на меморіальних заходах до 80-х роковин початку Другої світової війни, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Останнє слово було не за тими, хто хотів силою змінити світ, тому що є щось набагато більше за них», - сказав Пенс.

Він відзначив героїзм поляків, які після страшної війни знову зазнали страждань впродовж п’яти десятиліть комуністичного правління, але ніколи не втрачали надії. Боротьба за свободу може тривати десятиліття, але перемога все одно буде за тими, хто стоїть на боці добра та не втрачає надії, наголосив він.

За словами Пенса, ідеологіями нацизму і комунізму рухало прагнення запопасти владу за будь-яку ціну, нав'язати свою волю, контролювати життя мільйонів людей. Найстрашніші злочини виправдовували тим, що це корисно для зміцнення влади.

Віцепрезидент США наголосив, що нацисти вбили мільйони поляків, а у квітні 1940 року у катинському лісі комуністи розстріляли понад 21 тисячу польських синів і дочок. Та поляки не здалися. Понад 150 тисяч учасників Варшавського повстання віддали свої життя, виступивши проти фашизму, диктатури та загрози комунізму.

Пенс нагадав, що восени 1939 року війська нацистської Німеччини з заходу та комуністичного СРСР зі сходу розділили цю країну на окупаційні зони. «Подвійне вторгнення ознаменувало початок конфлікту, якого людство досі не бачило та, сподіваємося, більше не побачить ніколи», - заявив віцепрезидент США.

Водночас він висловив переконання, що США і Польща завжди будуть стояти разом з усіма своїми партнерами за спільну безпеку, і закликав союзників «виконувати обіцянки, які вони дали одне одному».

«Тому що США та Польща знають, що сильний альянс незалежних суверенних націй – це найкращий захист наших свобод», - підкреслив Пенс.

Варто зауважити, що він не згадав у свої промові Росію, хоча називав кілька країн, віддаючи шану боротьбі європейських народів у роки Другої світової війни.

Читайте також: У Варшаві тривають меморіальні заходи до 80-х роковин початку Другої світової

Як повідомлялося, віцепрезидент Майк Пенс бере участь у заходах у Польщі замість президента США Дональда Трампа, який мусив скасувати свій візит до Варшави у зв’язку із наближенням урагану "Доріан".

Гаслом сьогоднішніх меморіальних заходів у Варшаві є «Пам’ять і пересторога». У них беруть участь політики, військові, духовенство та приблизно 250 гостей з-за кордону, зокрема й українська делегація на чолі з Президентом Володимиром Зеленським.

Фото: Leszek Szymański / PAP

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-