Витік радіації на військовій базі Росії міг статися під водою – ЗМІ

Витік радіації на військовій базі Росії міг статися під водою – ЗМІ

Укрінформ
Витік радіації на російській військовій базі в Архангельській області стався не під час випробувань, а при спробі підняти ракету з дна затоки.

Про це повідомляє CNBC з посиланням на джерела, ознайомлені з даними американської розвідки.

"Це не був новий запуск зброї, це була місія по відновленню, щоб врятувати втрачену ракету з попереднього випробування", — заявило джерело.

За інформацією іншого співрозмовника CNBC, на одному із суден, яке брало участь у спецоперації, стався вибух, що і викликало реакцію в ядрі ракети.

Читайте також: Україна занепокоєна відсутністю моніторингу даних після радіоактивного сплеску в РФ

"На одному з суден, що брали участь у відновленні, стався вибух, який спричинив реакцію в ядрі ракети, що призвело до витоку радіації", - сказало джерело на умовах анонімності.

Водночас у звіті американської розвідки не згадуються потенційні ризики для здоров’я та навколишнього середовища, спричинені пошкодженням ядерного реактора ракети.

Як повідомлялося, про вибух в Архангельській області Росії стало відомо 8 серпня. Уночі 10 серпня російська державна корпорація "Росатом" заявила, що під час випробувань вибухнула ракета, у двигуні якої використовувалося радіоактивне ізотопне джерело живлення. Міністерство оборони Росії в першому повідомленні стверджувало, що в атмосферу не потрапили шкідливі речовини.

Читайте також: На військовій базі РФ вибухнув ядерний реактор — норвезький експерт

При цьому відділ цивільного захисту адміністрації міста Сєвєродвінськ повідомив, що розташовані в межах міста датчики зафіксували короткочасне підвищення радіаційного фону.

Про стрибок радіації після події повідомляли в адміністрації міста Сєвєродвінськ, але згодом мерія видалила повідомлення.

Внаслідок вибуху загинули щонайменше п'ятеро людей.

Читайте також: Вибух під Архангельськом: у РФ розповіли про склад радіоактивної хмари

На зустрічі з президентом Франції Еммануелем Макроном 19 серпня російський лідер Володимир Путін заявив, що підвищення радіаційного фону та загрози через аварію на військовому полігоні під Сєвєродвінськом немає.

За словами керівника відділу досліджень та розвитку норвезького агентства, яке здійснює виведення ядерних об’єктів з експлуатації, Нілса Бомера, на російській військовій базі в Архангельській області 8 серпня вибухнув ядерний реактор, а не ракета, як стверджує російська влада.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-