Україна занепокоєна відсутністю моніторингу даних після радіоактивного сплеску в РФ

Україна занепокоєна відсутністю моніторингу даних після радіоактивного сплеску в РФ

Укрінформ
Україна занепокоєна відсутністю даних від розташованих в Росії деяких станцій Міжнародної системи моніторингу (IMS) після радіоактивного інциденту в РФ 8 серпня 2019 року.

Про це заявив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час свого виступу в рамках 53-ї сесії Робочої групи “Б” Підготовчої комісії Організації Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань (ОДВЗЯВ), яка триває у Віденському відділенні ООН з 26 серпня по 6 вересня, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Австрії.

"Україна занепокоєна відсутністю даних від окремих станцій IMS після радіоактивного сплеску, спричиненого невизначеною подією поблизу Ньонокса (Росія) 8 серпня 2019 року. Ці станції розміщені на шляху проходження потенційного радіоактивного шлейфа і, вочевидь, повинні були здійснити заміри, необхідні для відновлення повної картини події, що відбулася 8 серпня 2019 р. та була зафіксована іншими станціями Міжнародної системи моніторингу (3 сейсмічними та 1 інфразвуковою)", – наголосив постійний представник.

Під час свого виступу Цимбалюк підтвердив сталу позицію України щодо необхідності створення технологічно вдосконаленої системи верифікації, яка залишається необхідною умовою для надійного та ефективного моніторингу дотримання положень Договору навіть в умовах, коли ДВЗЯВ ще не набув чинності.

Було наголошено, що міжнародні зусилля із забезпечення колективної безпеки значною мірою залежать від вступу цього Договору в дію.

Як повідомлялося, про вибух в Архангельській області Росії стало відомо 8 серпня. В результаті вибуху загинули семеро людей - 5 фахівців "Росатома" і 2 військовослужбовці, ще кілька людей постраждали.

10 серпня російська державна корпорація «Росатом» підтвердила, що під час випробувань вибухнула ракета, в двигуні якої використовувалося радіоактивне ізотопне джерело живлення. Міноборони Росії стверджувало, що в атмосферу шкідливі речовини не потрапили.

Однак відділ цивільного захисту адміністрації міста Сєверодвінськ повідомив, що датчики у межах міста зафіксували короткочасне підвищення радіаційного фону. Інформацію про стрибок радіації підтвердили в адміністрації міста Сєверодвінськ, але згодом мерія це повідомлення видалила.

19 серпня виконавчий секретар Організації Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань Лассіна Зербо заявив, що базовані в РФ дві станції Міжнародної системи моніторингу поблизу місця інциденту припинили передавати дані через два дні після вибуху. Пізніше він повідомив, що станції відновили передачу даних.

Читайте також: На військовій базі РФ вибухнув ядерний реактор — норвезький експерт

На зустрічі з президентом Франції Еммануелем Макроном 19 серпня російський лідер Володимир Путін заявив, що підвищення радіаційного фону і загрози внаслідок аварії на військовому полігоні під Сєверодвінськом немає.

Водночас за даними Нілса Бомера, керівника відділу досліджень і розвитку норвезького агентства, яке здійснює виведення ядерних об'єктів з експлуатації, 8 серпня на російській військовій базі вибухнув ядерний реактор, а не ракета.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-