Греція закрила порт для іранського танкера, який підозрюють у контрабанді нафти в Сирію

Греція закрила порт для іранського танкера, який підозрюють у контрабанді нафти в Сирію

Укрінформ
Грецький уряд відмовив іранському танкеру, який підозрюють у постачанні нафти до Сирії, у доступі до грецького порту.

Про це повідомляє BBC.

"Греція відмовилася приймати іранський танкер, який нещодавно був затриманий біля Гібралтару за підозрою у постачанні нафти до Сирії", - йдеться у повідомленні.

Танкер Adrian Darya 1 (який раніше називався Grace 1) залишив Гібралтар у неділю та вказав грецький порт Каламата як наступний пункт призначення. Проте заступник міністра закордонних справ Греції Мілтіадіс Варвіциотіс заявив, що його країна "не бажає сприяти подорожі цього корабля до Сирії".

Ця заява була озвучена після того, як державний секретар США Майк Помпео пригрозив санкціями будь-якій країни, яка сприятиме подорожі танкера. За словами Помпео, США розцінюватимуть це як “матеріальну підтримку терористичної організації”.

Читайте також: Американські санкції не завадили Ірану експортувати нафту — ЗМІ

Водночас, за даними місцевих ЗМІ, Варвіциотіс заперечив, що США чинили тиск на Грецію, щоб Афіни відмовили у будь-якій допомозі танкеру. Також, за словами урядовця, Іран не контактував з грецьким урядом.

На запитання, як чинитиме Греція, якщо танкер стане на якір у її водах, Варвіциотіс відповів: "у такому випадку побачимо, що буде".

США вважають, що танкер Grace 1 пов'язаний з Революційною гвардією Ірану - підрозділом збройних сил країни, який США визнали терористичною організацією.

Читайте також: Іран погрожує США "серйозними наслідками" у разі затримання його танкера

Як повідомлялося, 4 липня британські морські піхотинці висадилися на Grace 1 біля берегів Гібралтара. Танкер перевозив 2,1 мільйона барелів іранської нафти, яку мали доправити в Сирію, попри санкції ЄС.

Після цього Тегеран захопив у Ормузькій протоці танкер під прапором Великої Британії, звинувативши його у порушенні міжнародного морського права. У цьому зв'язку США запропонували створити міжнародну комісію з безпеки судноплавства у Перській затоці.

15 серпня суд Гібралтару дозволив іранському танкеру Grace 1 покинути цю територію. У суді повідомили, що Іран письмово зобов'язався припинити постачання нафти цим танкером до Сирії. Водночас у США суд видав ордер на арешт як самого танкера, так і усього його вантажу, а в адміністрації Трампа почали вимагати від влади Гібралтару негайно затримати судно.

18 серпня танкер змінив ім'я, підняв іранський прапор і покинув води Гібралтару.

Фото: ВВС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-