Країна, в якій відбувся ядерний інцидент, має інформувати про нього — Помпео

Країна, в якій відбувся ядерний інцидент, має інформувати про нього — Помпео

Укрінформ
Державний секретар США Майкл Помпео наголошує, що всі країни повинні дотримуватися зобов’язань з інформування у разі ядерних інцидентів.

Так він відповів на питання журналістки щодо ядерного інциденту у Росії та вимкнутих станцій моніторингу, спілкуючись з пресою на виході з Ради Безпеки ООН, повідомляє власкор Укрінформу.

Держсекретар США спершу сказав, що нині йому нема чого додати щодо станцій з ядерного моніторингу у Росії, але за мить додав, що у разі інциденту країни повинні надавати інформацію згідно зі своїми зобов’язаннями.

«Ми хочемо, щоби кожна країна дотримувалася всіх своїх зобов’язань з інформування у разі, якщо відбувся інцидент, пов’язаний з її діями у ядерній сфері», - сказав Помпео.

Читайте також: Трамп виступив за повернення РФ до Великої вісімки

Як повідомляв Укрінформ, 20 серпня в ООН зауважили, що всі держави-члени повинні якомога тісніше співпрацювати з Організацією Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань.

Водночас, в Організації Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань повідомили, що дві російські станції моніторингу радіаційного фону, які раніше виключалися з невідомих технічних причин, вже працюють.

19 серпня виконавчий секретар організації Лассіна Зербо заявляв, що дві російські станції з моніторингу радіаційної обстановки припинили передавати дані через два дні після вибуху.

8 серпня міністерство оборони РФ заявило про загибель двох і поранення шести осіб у результаті вибуху на ракетному полігоні Біломорської військово-морської бази поблизу села Ньонокса в Архангельській області. Відомство зазначило, що НП сталася під час випробувань рідинної реактивної рухової установки.

Читайте також: ООН прокоментувала ядерний інцидент у Росії

10 серпня держкорпорація Росатом заявила про загибель п'ятьох своїх співробітників і поранення ще трьох у результаті вибуху на військовому полігоні в Архангельській області. При цьому в компанії заявили, що аварія сталася "в період робіт, пов'язаних з інженерно-технічним супроводом ізотопних джерел живлення на рідинній руховій установці".

За інформацією ЗМІ, це перше офіційне підтвердження, що вибух стався на об'єкті, який міг бути джерелом радіації. Адже згадане у пресрелізі Росатому ізотопне джерело живлення - це генератор, який виробляє електрику з тепла, одержуваного при розпаді радіоактивного палива. На відміну від атомного реактора, в ізотопних джерелах не відбувається ланцюгової реакції - паливо розпадається природним чином.

Читайте також: Радіаційний фон в Україні після вибуху ракети у Росії - дані ДСНС

Після вибуху район Двінської затоки Білого моря на місяць закрили для вільного плавання.

Пресслужба адміністрації міста Сєверодвінськ повідомляла про короткочасне підвищення радіаційного фону до двох мікрозівертів на годину за максимально допустимих 0,6 мікрозіверта.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-