Аналітичний центр European Values став мішенню російських хакерів

Аналітичний центр European Values став мішенню російських хакерів

Укрінформ
Аналітичний центр European Values нещодавно став ціллю російських хакерів.

Про це повідомили кореспондентові Укрінформу з Праги, де розташована штаб-квартира центру.

«Наприкінці липня 2019 року кілька експертів European Values стали ціллю того, що генеральний директор ProtonMail (швейцарського сервера безпечної електронної пошти) назвав «найскладнішим, з чим він будь-коли стикався», - зазначили в центрі.

Виконавчий директор Якуб Янда каже, що той факт, що експерти центру є об'єктом таких складних операцій поряд з елітою західних аналітичних структур, які спеціалізуються на Росії, є ціною за викриття ворожої діяльності російської диктатури також у регіоні Центральної та Східної Європи. Він запевнив, що хакерам не вдалося завдати шкоди критичним даним під час атаки.

Читайте також: За кібернападом на МЗС Чехії стоїть ГРУ — експерти

Окрім експертів European Values цілями хакерів стали два дослідники Bellingcat, один журналіст-розслідувач BBC, три журналісти Guardian, три журналісти різних російських ЗМІ, які займаються розслідуваннями, шість інших аналітиків і науковців, які зосереджені на зовнішній політиці Кремля та російських підпільних операціях за кордоном тощо.

За даними слідчої групи Bellingcat, фішинг-кампанія була націлена на щонайменше 30 осіб, які займаються російською проблематикою. Найімовірнішим замовником та виконавцем є ГРУ, адже «недержавному актору», або окремому хакеру чи хакерському колективу така операція фактично не під силу.

Читайте також: Microsoft заявила про атаки російських хакерів на корпоративні мережі

Компанії ThreatConnect та ProtonMail підтвердили, що їх власні розслідування також вказують на ймовірне російське походження фішинг-атаки.

Швейцарські правоохоронці проводять розслідування за цим фактом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-