Три події тижня.  Подвійні оглядини, кремлівська асиметрія та дні гніву в Грузії

Три події тижня. Подвійні оглядини, кремлівська асиметрія та дні гніву в Грузії

Укрінформ
Володимир Зеленський побував у Парижі та Берліні.

Російська влада продовжує демонструвати особливий підхід до міжнародних відносин. Столицю Грузії охопили масові протести, які матимуть вагомі політичні наслідки.

Українського президента на високому рівні прийняли у столицях Франції та Німеччини – країн, які є учасницями Нормандського формату. Схоже, що лідери провідних держав ЄС хотіли дізнатися якомога більше про Зеленського, тому і влаштували для нього насичене дводенне турне. У Парижі Володимиру Олександровичу довелося дезавуювати «складнощі перекладу» у виконанні Еммануеля Макрона, який висловив впевненість у готовності Зеленського до переговорів з сепаратистами. У Берліні – констатувати, що підходи України та Німеччини до спорудження NordStream2 цілковито протилежні. Цей пасаж виглядає містком до майбутньої зустрічі президентів України та США, яка може пройти ще цього літа. В цілому Зеленський не надто відрізнявся у політичній риториці від Порошенка, і  Рада ЄС продовжила на рік санкції проти РФ за анексію Криму і на 6 місяців – за невиконання Мінських домовленостей.

У Росії санкції Заходу вже давно сприймають з погано прихованим скепсисом, стверджуючи, що ЄС, США та Японія зазнали від них набагато більших втрат. Під час чергової «прямої лінії» з громадянами РФ Путін передбачувано запропонував своєму українському тезку та колезі прямі переговори з Донецьком та Луганськом. У режимі «Ви все брешете» офіційна Москва відреагувала і на офіційне пред’явлення звинувачення трьом громадянам Росії і одному українському бойовику у причетності до знищення «Боїнга-777» влітку 2014 року у небі над Донбасом. Видавати Спеціальній спільній слідчій групі своїх громадян РФ намірів не має. Скажу більше: Кремль зовсім не схильний до жестів доброї волі, що засвідчили вироки п’яти кримським татарам, звинуваченим у справі «Хізб ут-Тахрір» - їх засудили на терміни ув’язнення від 12 до 17 років.

Фото: AA
Фото: AA

Відсутність елементарної поваги до країни, яка приймала Міжпарламентську асамблею православ’я з боку її голови, російського думця-комуніста Сергія Гаврилова, спричинила масові протести у Тбілісі. Як виявилося, прості грузини не забули ані війни 2008 року, ані того факту, що 20% держави досі окуповані Росією. Російській делегації довелося рятуватися втечею, а Путін оперативно заборонив польоти російських авіакомпаній до Грузії, намагаючись у такий спосіб завдати їй дошкульного економічного удару. Щоправда, рішення Кремля не спричинило паніки у кавказькій республіці, якою монопольно керує партія «Грузинська мрія». Їй, схоже, доведеться непросто на парламентських виборах, якнайшвидшого проведення яких вимагають учасники протестів. 

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-