Криза у Молдові: президент Румунії просить ЄС про екстрене втручання

Криза у Молдові: президент Румунії просить ЄС про екстрене втручання

Укрінформ
Президент Румунії Клаус Йоханніс надіслав голові Європейської Ради Дональду Туску й голові Єврокомісії Жан-Клоду Юнкеру листа, в якому просить про екстрене втручання ЄС у врегулювання політичної і конституційної кризи в Молдові.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

"Румунія як член Європейського Союзу стурбована подіями, що відбуваються в Республіці Молдова. На наш погляд, Республіка Молдова як асоційований партнера ЄС, яка підписала Угоду про асоціацію та про зону вільної і всеосяжної торгівлі, будучи членом Східного партнерства, зіткнулася з глибокою політичною і конституційною кризою, що становлять загрозу для стабільності держави і для всього регіону в цілому", - йдеться в листі.

Президент Румунії висловлює надію, що Європейський Союз, керуючись своїми зобов'язаннями перед Республікою Молдова, а також за допомогою європейської політики добросусідства та принципами глобальної Стратегії ЄС зробить конкретні кроки і приступить в екстреному порядку до пошуку шляхів урегулювання кризи в Молдові, а Румунія висловлює свою готовність підтримати зусилля всіх держав-членів ЄС.

Раніше було оприлюднено спільну заяву верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріки Могеріні та єврокомісара Йоганнеса Гана, в якій висловлено готовність співпрацювати з легально затвердженим новим урядом Молдови.

Як повідомляв Укрінформ, у суботу, 8 червня, в парламенті Молдови повідомили про створення тимчасової коаліції, до складу якої увійшли депутати з фракцій Партії соціалістів і політичного блоку "ACUM" (під угодою підписалися 60 депутатів). Усього в парламенті Молдови - 101 депутат.

Читайте також: Політична криза у Молдові: Тимчасова коаліція чи двовладдя?

На засіданні було обрано спікера парламенту - голову Партії соціалістів Зінаїду Гречаний, а також затверджено новий склад уряду на чолі з Майєю Санду.

Однак, Конституційний суд Молдови виніс вердикт про визнання неконституційними всіх ухвалених нинішнім складом парламенту 8 червня і в наступний період рішень, постанов і законодавчих актів. Інстанція вже винесла вердикти про неконституційність обрання Зінаїди Гречаний спікером, а Майї Санду прем'єр-міністром.

У вівторок, 11 червня, президент Молдови Ігор Додон анулював підписаний раніше заступником голови Демпартії Павлом Філіпом указ про розпуск парламенту, назвавши рішення Конституційного суду "посяганням на національну безпеку країни".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-