Три події тижня.  Дебют у Брюсселі, ренесанс у Мінську та неспокійна Молдова

Три події тижня. Дебют у Брюсселі, ренесанс у Мінську та неспокійна Молдова

Укрінформ
Володимир Зеленський побував у політичній столиці ЄС та НАТО

Повернення Леоніда Кучми до Трьохсторонньої контактної групи у Мінську супроводжувалося резонансними заявами. Молдову охопила політична криза.

Зеленський став третім поспіль українським президентом, який свій перший візит здійснив до Брюсселя. Це хороший знак, адже політична послідовність формується з дрібниць. Євро-боси знайшли можливість у прямому сенсі цього слова поплескати по щоці, як це зробив Жан-Клод Юнкер, українського президента. Нагадаю, що у ЄС зараз активно обговорюють новий склад Європейської Комісії та працюють над створенням більшості у новому складі Європейського парламенту. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг був більш стриманим, і через поверхневе знайомство Володимира Зеленського з матеріалом нагадував суворого викладача під час їхнього спільного брифінгу. На жаль, глава нашої держави продовжує традицію бравурних виступів у соціальних мережах, проте губиться під час безпосереднього спілкування з топ-політиками.

Президент повернув Леоніда Кучму до складу Трьохсторонньої контактної групи у Мінську, де посилив його екс-омбудсменом Валерією Лутковською. Кучма пообіцяв більше не бути весільним генералом, після чого інформаційним простором пронеслося повідомлення, що він виступає за зняття економічної блокади з ОРДЛО та заборону на ведення вогню у відповідь українськими військовими. Ці повідомлення були дезавуйовані і самим Леонідом Даниловичем, і вельми непрофесійно – прес-секретарем президента Юлією Мендель, проте осад залишився. Прикро, коли аксакал української політики робить вигляд, що не розуміє аксіоми: поступки Росії у нинішній ситуації будуть Кремлем сприйматися як слабкість. Про це свідчить, зокрема, останнє інтерв’ю Лаврова, у якому шеф російського МЗС не демонструє готовності до відновлення роботи у Нормандському форматі, якому минулого тижня виповнилося 5 років.

Серйозна політична криза охопила Молдову. Проросійська ПСРМ та проєвропейський блок ACUM вирішили створити коаліцію у парламенті, спрямовану проти найпотужнішого гравця у цій невеликій країні – Влада Плахотнюка. Соратниця президента Ігоря Додона Зінаїда Гречаній була обрана спікером, Майя Санду отримала прем’єрський портфель, проте Конституційний Суд визнав дії парламентаріїв незаконними. Павел Філіп, який виконував обов’язки прем’єра до недавнього часу, призначив на 6 вересня дострокові парламентські вибори. ЄС та НАТО обережно визнали новий уряд Санду, зауважу, що формування коаліції відбувалося під спостереженням послів Росії, США та ЄС. Україні варто уважно спостерігати за ситуацією у Молдові, оскільки Кремль має звичку обкатувати там сценарії, які потім намагається використовувати в Україні.

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-