НУО Молдови зажадали відставки суддів Конституційного суду

НУО Молдови зажадали відставки суддів Конституційного суду

Укрінформ
Національна платформа Форуму громадянського суспільства «Східного партнерства», до складу якої входять 86 молдавських неурядових організацій, вимагає перегляду рішень Конституційного суду Молдови та відставки суддів.

Про це йдеться в оприлюдненій заяві платформи, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

«Ми вражені діями Конституційного суду 7, 8 та 9 червня. Конституційний суд витлумачив тримісячний термін, після якого президент країни може розпустити парламент, як еквівалент 90 днів, хоча будь-який термін, виражений в місяцях, згідно з загальним юридичним правилам, дорівнює календарному місяцю. Фактично, цим тлумаченням термін, в якому парламент може голосувати за закони та призначати уряд, був «перенесений» з 9 червня на 7 червня. Рішення Конституційного суду було винесено до кінця робочого дня 7 червня, тобто в той день, коли, за даними КС, минув цей строк. Конституційний суд був повідомлений з цього питання ще 22 травня з вимогою, щоб запит було розглянуто з пріоритетом», - йдеться в заяві.

Читайте також: Представники бізнесу в Молдові закликали підтримати новий уряд

Представники НУО звертають особливу увагу на те, що КС визнав неконституційними постанови парламенту про обрання спікера і затвердження прем'єра менш ніж за годину після прийняття відповідних документів, які ще не були підписані та опубліковані в Офіційному Моніторі.

Громадянське суспільство просить Конституційний суд Молдови терміново переглянути свої рішення і повернутися в русло законності.

«З метою відновлення довіри до Конституційного суду і стабілізації ситуації в країні ми закликаємо всіх конституційних суддів піти у відставку», - підкреслюється в документі.

НУО також вимагають від міжнародних партнерів визнання легітимності парламенту та уряду, затвердженого 8 червня 2019 року.

Читайте також: ЄС “добре сприйняв” рішення парламенту Молдови про коаліцію та новий уряд

Як повідомляв Укрінформ, у суботу, 8 червня, в парламенті Молдови повідомили про створення тимчасової коаліції, до складу якої увійшли депутати з фракцій Партії соціалістів та політичного блоку «ACUM» (під угодою підписалися 60 депутатів). Всього в парламенті Молдови – 101 депутат.

На засіданні був обраний спікер парламенту – голова Партії соціалістів Зінаїда Гречаний, а також затверджено новий склад уряду на чолі з Майєю Санду.

Читайте також: Прем'єр Молдови: Мирна передача влади - єдиний шлях до виходу з кризи

Однак, Конституційний суд Молдови виніс вердикт про визнання неконституційними всіх прийнятих нинішнім складом парламенту 8 червня і в наступний період рішень, постанов та законодавчих актів. Інстанція вже винесла рішення про неконституційність обрання Зінаїди Гречаної спікером, а Майї Санду прем'єр-міністром.

У неділю, 9 червня, Конституційний суд тимчасово відсторонив від посади Ігоря Додона за його відмова розпустити парламент і призначити дострокові вибори, призначивши тимчасово виконуючим обов'язки президента заступника голови Демократичної партії Павла Філіпа. Філіп, у свою чергу, підписав указ про розпуск парламенту та призначення дострокових виборів на 6 вересня нинішнього року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-