Додон заявляє про спроби

Додон заявляє про спроби "розхитати" ситуацію в Молдові

Укрінформ
Президент Молдови Ігор Додон вважає, що країна перебуває напередодні масової дестабілізації ситуації.

Про це він заявив на проведеному у Кишиневі брифінгу, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

«У Молдові склалася дуже серйозна і дуже складна ситуація. На мій погляд, ті, хто поки що знаходиться сьогодні при владі, намагаються дестабілізувати ситуацію, щоб продовжити своє перебування при владі», - заявив Додон, коментуючи вчорашні мітинги перед будинком парламенту Молдови.

Глава Молдови звернув увагу на те, що згідно з Конституцією, президент після консультацій з фракціями може розпустити парламент, і це виняткове право має лише глава держави.

Додон заявив також, що не підписуватиме указ про розпуск парламенту, а підпише його у понеділок, 10 червня, залежно від ситуації, що складається.

Коментуючи триваючі переговори між соціалістами і блоком «ACUM» з питання формування парламентської коаліції, Додон висловив сподівання, що парламентським партіям вдасться все-таки досягти консенсусу.

У зв'язку з цим, президент запланував на сьогодні зустріч з послами США, Росії та ЄС у Кишиневі, щоб обговорити ситуацію, що склалася, і можливе невизнання всередині Молдови коаліції, якщо вона буде створена в суботу, 8 червня.

Напередодні Конституційний суд Молдови виніс вердикт про те, що максимальний термін для формування коаліції та затвердження нового уряду закінчується опівночі в п'ятницю, 7 червня, після чого президент зобов'язаний розпустити парламент і призначити дострокові вибори.

Читайте також: У парламенті Молдови сподіваються уникнути дострокових виборів

Як відомо, за результатами парламентських виборів, які відбулися у Молдові 24 лютого, у новий парламент увійшли Партія соціалістів (35 мандатів зі 101), Демократична партія (30), політичний блок «ACUM» (Зараз) (26), партія «Шора» (7) і три незалежні кандидати. Для створення парламентської більшості та подальшого затвердження уряду знадобилися голоси щонайменше 51 депутата.

Однак, ні соціалісти, ні політичний блок «ACUM», ні Демократична партія так і не змогли домовитися про формування парламентської більшості.

Очікується, що у найближчі 2-3 дні Президент Ігор Додон, згідно з вердиктом Конституційного суду, підпише указ про розпуск парламенту і про призначення дати дострокових парламентських виборів.

За попередніми даними, для організації та проведення дострокових парламентських виборів необхідно дещо більше як 5 мільйонів євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-