Три події тижня.  Старосвітські оглядини, американські піруети та рецидив з Румунією

Три події тижня. Старосвітські оглядини, американські піруети та рецидив з Румунією

Укрінформ
У Києві побувала група міністрів закордонних справ країн ЄС.

У Вашингтоні та не лише там американські високопосадовці нагадали про принципи. Анатолій Матіос нагадав про помилку зовнішньої політики України.

Зміна влади в Україні викликала помітний інтерес наших європейських партнерів. Тому візити до Києва глав МЗС Німеччини та Франції напередодні 5-ї річниці створення Нормандського формату та представників Польщі та Швеції як фундаторів «Східного партнерства» виглядають цілком логічним. Перемовини з ними повинні налаштувати Володимира Зеленського на конструктив під час його першого візиту до Брюсселю, який відбудеться цього тижня. Потрібно лише усвідомлювати, що за рахунок посмішок та жартів сформувати ефективну позицію з низки питань неможливо, європейці очікують від України предметних кроків та здорового прагматизму.

Курт Волкер у Вашингтоні вчергове наголосив на тому, що США підтримують в Україні не персоналії, а принципи, і зацікавлені у демократичному розвитку нашої держави. Він визнав, що російсько-американські відносини мають проблеми не лише на українському напрямі, проте це не завадить зустрічі Дональда Трампа та Володимира Путіна на полях саміту G20. Майк Помпео обговорив підтримку України з співрозмовниками у Берліні, де виникла загроза краху коаліції ХДС/ХСС та СДПН. У Палаті представників Конгресу зареєстровано законопроект про надання Україні статусу важливого союзника США поза НАТО, у якому важливим є факт двопартійного авторства, адже про нашу державу все частіше згадують у контексті протистояння між демократами та республіканцями.

Здивував головний військовий прокурор Анатолій Матіос, який оголосив про намір зібрати нараду силовиків через сумнівний відеоролик, у якому «анонсується» захоплення частини українських земель Румунією у 2022 році. Можна зрозуміти занепокоєння уродженця Буковини, проте не варто забувати, що Румунія є членом ЄС та НАТО. До речі, у ЄС вона головуватиме до кінця червня поточного року, проте цей період не позначився пожвавленням двосторонніх відносин між Києвом та Бухарестом. Варто пригадати, що у період з 2010 по 2014 рік Румунія сприймалася в Україні як вірогідний супротивник, і повторювати цю помилку сьогодні не варто.

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-