Ефект бомби Мюллера

Ефект бомби Мюллера

Укрінформ
Зустріч Трампа з Путіним у Японії може пройти під знаком імпічменту

Цього тижня у Вашингтоні знову стало гаряче: й без того серйозне напруження між Білим домом і демократами в Конгресі розірвалося справжньою бомбою після виступу спецпрокурора США Роберта Мюллера. Слідчий із величезним досвідом, екс-глава ФБР Мюллер у середу поставив останні крапки над "ї" в російській справі, яка, здавалося, почала припадати пилом. Втім йому було достатньо озвучити кілька ключових фраз, як над президентом Трампом знову нависла серйозна загроза імпічменту.

ЩО СКАЗАВ МЮЛЛЕР

Про виступ спецпрокурора США в Мінюсті стало відомо лише за кілька годин до його початку. Поспішний анонс був розісланий запізно, тому в залі для журналістів залишалися вільні стільці – попри те, що це мало стати першим (і єдиним) публічним зверненням Мюллера впродовж майже двох років розслідування.

Репортерів попередили кілька разів: жодних запитань, тільки оголошення заяви. Коли 74-річний Роберт Мюллер вийшов до трибуни ходою зігненої літньої людини (що відразу кинулося в очі), він сходу зробив кілька важливих заяв.

По-перше, про те, що він покидає посаду, а офіс спецпрокурора закривається, оскільки "російське" розслідування завершене. В принципі, це була очікувана заява, яка спочатку вважалася однією з основних причин – чому й була скликана прес-конференція.

По-друге, Мюллер ще раз підкреслив: слідство встановило факти широкого втручання Росії в американські президентські вибори – для того, щоб зашкодити політичному конкуренту Дональда Трампа. Було чітко заявлено про методи російського впливу, такі як викрадення конфіденційної інформації, її перекручування й оприлюднення на сайті WikiLeaks, а також вплив на суспільну думку через соціальні мережі. Навряд чи це уточнення сподобалось чиновникам у Білому домі, які неохоче згадують про втручання Росії у вибори, особливо коли йдеться про відновлення переговорів з Москвою.

По-третє, і це, власне, й спричинило ефект політичної "бомби", – спецпрокурор США сказав одразу дві речі, які розвернули на 180 градусів сприйняття висновків Мюллера, оприлюднених на 448 сторінках його звіту.

"Висунення звинувачень президенту в скоєнні злочину не було серед опцій, які ми могли розглядати", – заявив Мюллер. Він пояснив, що такою була політика Мінюсту з самого початку: мовляв, звинувачувати президента, поки він на посаді, є неконституційним.

Крім того, за його словами, президент не є "святим", як він себе сам вважає. "Якщо б ми мали впевненість, що президент не скоїв злочину, ми б так і сказали", – наголосив Мюллер, підкресливши, що його письмова доповідь "говорить сама за себе".

Цим висловлюванням спецпрокурор, фактично, перекреслив заяви Трампа про "NO COLLUSION, NO OBSTRUCTION" (жодної виявленої змови (з росіянами – ред.), жодної обструкції правосуддю). І саме ці дві фрази спричинили тектонічний зсув у політичному Вашингтоні.

РЕАКЦІЯ НЕ ЗАБАРИЛАСЯ

Сам Дональд Трамп, який ще недавно називав Роберта Мюллера "поважним професіоналом" після оприлюднення звіту без звинувачень проти президента, цього разу обрушився на нього з критикою. Він знову звинуватив офіс спецпрокурора у розтраті $40 млн на свою роботу та заявив, що дії Мюллера є "гарасментом президента".

Дональд Трамп / Фото: The White House
Дональд Трамп / Фото: The White House

У Білому домі слідом заявили, що спецпрокурор у своїх висновках "повністю виправдав" Дональда Трампа – попри те, що сам Мюллер такого не казав. У доповіді спецпрокурора чітко зазначено: "Хоча цей звіт не містить висновків про те, що президент вчинив злочин, він також не виправдовує його (главу Білого дому – ред.)".

Тим часом, ліберальні медіа, з якими Трамп розв'язав війну ще до інавгурації, провели швидкий факт-чекінг заяв діючого президента. "Не зовсім зрозуміло, де Трамп взяв цифри (щодо $40 млн на розслідування)", – наголошує CNN. Адже, за останньою інформацією Міністерства юстиції США від вересня минулого року, йдеться про $12 млн. Остаточна вартість витрат, звісно, трохи більша цієї суми, однак не на порядки.

Виникли запитання й до іншої заяви Трампа – щодо "необмежної взаємодії" зі слідством з боку його кабінету. Таке визначення не може бути застосоване, зазначає телеканал, оскільки сам глава Білого дому так і не погодився на інтерв'ю з офісом Мюллера. Крім того, деякі члени команди Трампа видалили важливе для слідства листування, а дехто навіть брехав під присягою.

Ще одна мантра американського президента, що "Росія не допомогла мені обратися", теж не витримує критики, пише популярний у США портал PolitFact. "Розслідування Мюллера, а також усі національні розвідувальні агентства встановили наявність особливої уваги з боку росіян (до виборів – ред.)", – зазначається в публікації. Зрештою, об'єктом атак із боку російських спецслужб (що підтвердило розслідування) була Гілларі Клінтон, а не Дональд Трамп, зауважує видання.

Однак найбільш показовою в цій історії була реакція демократів, які наразі тримають контроль над нижньою палатою Конгресу США.

ЗАГРОЗА ІМПІЧМЕНТУ

Одразу після заяви Мюллера прес-конференцію в Конгресі провів голова Юридичного комітету Палати представників Джеррольд Надлер. Він побачив у формулюваннях спецпрокурора докази того, що президент "бреше знову і знову".

 Джеррольд Надлер / Фото: Getty Images
Джеррольд Надлер / Фото: Getty Images

"Сьогодні зранку спецпрокурор Мюллер підтвердив висновки своєї доповіді, яка вказувала на істотні докази, що Росія атакувала нашу політичну систему, а також що президент щоразу намагався перешкодити розслідуванню Мюллера", – заявив Надлер.

Він докладно зупинився на трьох моментах: "Мюллер не виключив, що президент США перешкоджав правосуддю; обструкція правосуддю є серйозним злочином, який завдає удару основі нашої правової системи; конституція вказує, що Конгрес уживає заходів, аби притягнути президента до відповідальності".

Це, фактично, означає те, що тепер Конгрес отримав вагомі підстави перезапустити розслідування, яке так намагається згорнути Трамп, блокуючи виклики на слухання членів свого кабінету, а також надання законодавцям документів, пов'язаних зі слідством. Причому, Надлер натякнув, що демократи розглядають можливість початку процедури імпічменту проти президента, мовляв "усі варіанти залишаються на столі".

Можна погодитись, що ідея імпічменту президента Трампа озвучується демократами вже давно – майже з моменту, як він отримав повноваження в Білому домі. Втім, складність полягає в тому, що недостатність фактів і доказів серйозних порушень закону президентом, вартих його голови, можуть розділити американське суспільство зовсім не на користь демократів. Трамп, як досвідчений шоумен і тепер уже навчений політик, може з легкістю переключити увагу електорату на "безпідставні звинувачення" проти нього, чим лише зміцнить свою підтримку перед виборами 2020 року.

Такого переконання дотримується, зокрема, одна з лідерів демократів у Конгресі, спікер Палати представників Ненсі Пелосі. Але, що важливо, навіть вона після виступу Мюллера не виключила можливості оголошення імпічменту за наявності суттєвих підстав.

Загалом же, за цю процедуру висловилися семеро впливових конгресменів-демократів, ще п'ятеро (в тому числі кандидати в президенти Джо Байден і Берні Сандерс) – хоч і не прямо, але підтримали кроки в цьому напрямку.

Справа в тому, що оголошений імпічмент дає більше можливостей для розслідування проти президента. Зокрема, Трамп не зможе так просто блокувати повістки Конгресу для представників його кабінету, оскільки це розцінюватиметься як "обструкція встановленню правосуддя". До того ж, демократи зможуть цілком обґрунтовано розширити коло своїх запитів, не прив'язуючись лише до "російської" справи.

Отже, існує щонайменше два варіанта розвитку подій: або демократи втратять свій шанс і дадуть скандалу вщухнути, або ж справа дійсно загострить політичне протистояння й може дійти до імпічменту президента. Втім, так чи інакше, далі слід очікувати нового поштовху в розслідуванні Конгресу, а також викликів важливих свідків на слухання в комітетах Палати представників. Найцікавішим для законодавців наразі вважається сам Роберт Мюллер, який втім зауважив, що не має чого додати до того, що вже зазначив у звіті. На черзі також люди з найближчого кола Трампа, в тому числі його давня й улюблена особиста секретарка Гоуп Гікс, яка свого часу поплатилася посадою після слухань у Конгресі.

ТРАМП І РОСІЙСЬКЕ ПИТАННЯ

Новий поштовх у розслідуванні Конгресу, пов'язаного з "російською" справою, може знову "охолодити" постійне прагнення Дональда Трампа до зближення з Путіним, яке досі не піддається здоровим поясненням. Трамп уже давно чекав завершення епопеї зі слідством Мюллера, щоб знову відновити контакт із російським лідером. І зробив він це без зволікань.

Путін, Трамп
Путін, Трамп

Уже 3 травня Трамп зателефонував кремлівському лідеру, а через кілька днів відправив держсекретаря Помпео в Сочі – домовлятися про зустріч з Путіним на саміті "Великої двадцятки" в Японії наприкінці червня.

Тим не менше, подальше загострення політичної ситуації в Штатах на тлі розслідування в Конгресі навряд чи сприятиме закликам Трампа вважати звіт Мюллера підтвердженням його невинуватості й натомість шукати нові спільні точки дотику з Кремлем. Навпаки, для Трампа це лише все ускладнює.

Але це також не означає, що Білий дім згорне підготовку до переговорів з Путіним у японському місті Осака. Просто адміністрації Трампа буде дедалі складніше знайти спільну основу з росіянами, від якої можна буде відштовхнутися далі й хоч якось пояснити це американським виборцям.

Ярослав Довгопол, Вашингтон

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-