Школярі по п'ятницях: Як прогуляти уроки на захист клімату

Школярі по п'ятницях: Як прогуляти уроки на захист клімату

Укрінформ
Рух «П'ятниці заради майбутнього» набирає обертів у Німеччині 

Настала чергова п'ятниця, а це означає, що деяка частина німецьких, і не лише німецьких школярів не підуть, як належить, гризти граніт науки, а вийдуть на вулиці міст. Але не гуляти, а вимагати від дорослих дядьків і тіток, від політиків, щоб вони говорили менше, а робили більше для збереження клімату, зниження викидів і запобігання глобального потепління. Ну, або хоча б для зниження темпів цього процесу.

Можна з упевненістю сказати, що акції цієї п'ятниці будуть масовими. З місяця в місяць протягом майже року вони збільшуються, як сніжний ком, і сьогодні кількість послідовників перевищила півтора мільйони практично у всіх куточках Землі. Минулої п'ятниці діти-активісти ще й ставили своєю метою закликати людей піти і проголосувати на європейських виборах. Демонстрації прокотилися більш ніж 1660 містами у понад 120 країнах світу, від Австралії і Нової Зеландії до Африки, від Азії до Америки.

Вже невідомо, чи усовістили дорослих їхні діти, але явка на виборчих дільницях минулими вихідніми була найвищою за багато років. А результати так точно – можна сміливо записати в плюс руху «П'ятниці заради майбутнього» (Fridays for Future). Не випадково ж лідери Зелених Німеччини (в якій партія опинилася на другому місці після консерваторів), радіючи, сказали, що це було голосування за клімат, за демократію, і згадували не раз добрим словом Fridays for Future.

НІМЕЧЧИНА В ЛІДЕРАХ

Німеччина взагалі стала країною, де рух став дуже популярним. Щоп'ятниці протестують Берлін і Гамбург, Кельн і Лейпциг, Франкфурт і Потсдам – майже 220 міст і сотні тисяч людей. Це більше, ніж в будь-якій іншій країні.

Вимоги сформульовані чіткі: головна вимога – відмова від вугілля (до речі, буквально тиждень тому німецький уряд ухвалив документ, який обіцяє повну відмову від цього енергоносія у 2038 році, «п'ятничники» ж вимагають зробити це до 2030-го); до 2035-го року ФРН, на їхню думку, повинна взагалі припинити виробляти парникові гази, а вся її енергія до цього ж часу має надходити від поновлюваних джерел, а також низки інших. Ідеалізм? Як знати.

Чим підкуповують демонстрації «п'ятничників», так це справжньою щирістю, оптимізмом, усмішками та дитячою безпосередністю. Справді саморобними, а не розданими навченими людьми плакатами. Наочна агітація вражає різноманітністю. Як і різноманітністю закликів на них. Є, звичайно, пара-трійка критичних транспарантів із зображенням політиків, зокрема, канцлера Ангели Меркель, але і ті не виглядають як «масова продукція». Решта – саморобні плакати на картоні, намальовані малюнки, поробки.

Не відстають і вирішили не триматися осторонь дорослі. На площі виходять не лише хлопці та дівчата, але також і їхні батьки (об'єдналися під гаслом #ParentsForFuture), дідусі і бабусі (у цих свій рух – «Бабусі проти правих»), іноді вчителі (мабуть ті, у яких по п'ятницях немає занять). Віднедавна «групу підтримки» поповнили лікарі (жертв кліматичних змін лікувати доведеться їм), учені, навіть підприємці.

Тому назвати це «протестом школярів» в чистому вигляді вже не можна.

ГРЕТА

Важко, мабуть, зараз пригадати, коли ще ініціатива, започаткована однією людиною, перетворилася на глобальний рух, та ще й так стрімко. Ініціатором, а тепер ще й справжньою «іконою», «ідолом» для німецьких школярів є, звичайно ж, Грета Тунберг. Шведська школярка з синдромом Аспергера (легка форма аутизму).

Грета Тунберг / Фото: Getty Images
Грета Тунберг / Фото: Getty Images

Грета почала протестувати проти недостатніх заходів щодо захисту клімату наприкінці серпня 2018 року, виходячи з одиночними пікетами до парламенту в Стокгольмі, що сприймалося не інакше як дивацтво. Навряд чи вона, її батьки (мати Грети, Малена Ернман, до речі, – шведська оперна співачка) або хтось інший, могли собі уявити, що ідея знайде такий гарячий відгук серед підлітків по всьому світу, а сама вона стане «голосом покоління».

Сьогодні дівчинка, яка виглядає навіть молодше 16 років, виступає на акціях і великих міжнародних майданчиках – від ГА ООН до Всесвітнього економічного форуму в Давосі, анітрохи не тушується в компанії сильних світу цього (можливо, її незворушний вигляд пояснюється частково недугою). Так, цього тижня дівчинка на великий кліматичній конференції у Відні невимушено спілкувалася з генсеком ООН Антоніу Гуттерешем, «термінатором» Арнольдом Шварценнегером, іншими селебрітіз.

У 2018 році вона потрапила в список 25 найбільш впливових підлітків світу за версією американського журналу Time, а цього року – в топ-100 найвпливовіших людей на планеті (категорію «Лідери» у рейтингу очолила спікер Палати представників американського Конгресу Ненсі Пелосі, президент США Дональд Трамп опинився на другій позиції, а на третьому місці – шведська школярка, залишивши позаду себе Папу Римського Франциска, прем'єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу, голову КНР Сі Цзіньпіна та спецпрокурора США Роберта Мюллера). У березні Тунберг стала лауреатом німецької нагороди у сфері кіно і мас-медіа «Золота камера», а група шведських і норвезьких політиків висунула її на Нобелівську премію миру. Зовсім нещодавно надійшла у продаж книга-збірник промов активістки «No One Is Too Small to Make a Difference» («Ніхто не занадто малий, щоб змінити»)... Навряд чи хтось може похвалитися таким послужним списком і у більш солідному віці. При всьому цьому Тунберг, здається, поки зовсім не загордувала.

Фото: Getty Images
Фото: Getty Images

СВІДОМІСТЬ ЧИ ПРОГУЛИ

Грета подорожує країнами, надихає своїх послідовників. Ті у захваті.

Втім, у демонстраціях саме по п'ятницях проглядається й інший аспект – це прогули занять. Тут так, не все просто. Скептики питають, чому б цим дітям, якщо вже вони настільки ідейні, не протестувати у вихідні. Виникає законна підозра, що якщо не всі (а це таки не всі), то деяка частина маніфестантів просто манкірують шкільними заняттями.

Примітно, що сама Тунберг проводила спочатку свої акції у серпні, коли заняття в школі ще не почалися. Але міняти яскраву назву з трьох «Ф» – #FridaysForFuture – було вже начебто не з руки. Прижилася.

Однією з перших у Німеччині підтримала ініціативу канцлер Ангела Меркель. Вона назвала її дуже гарною. «Я повністю підтримую школярів, які виходять на вулиці і борються за захист клімату», – сказала Меркель взимку.

Фото: DPA
Фото: DPA

Федеральний президент Франк-Вальтер Штайнмайєр одного разу скористався службовим літаком (за що був жорстко розкритикований), щоб полетіти в містечко Ноймюнстер на шкільний захід, присвячений захисту клімату. Однак при цьому глава держави, заявивши про свою підтримку руху як такого, все ж покартав дітей за те, що вони не ходять до школи і закликав робити це у вільний час.

Франк-Вальтер Штайнмайер / Фото: Profimedia
Франк-Вальтер Штайнмайєр / Фото: Profimedia

Чимало політиків відкрито критикують спосіб, у який неповнолітні висловлюють свою позицію.

У суспільстві думки щодо дитячих демонстрацій, та ще й під час уроків, розділилися. В ході проведеного соціологічною службою Politbarometer німецького суспільно-правового телеканалу ZDF опитування з'ясувалося, що 61% опитаних громадян вважають рух правильним і потрібним, 38% – не згодні з такою оцінкою.

Але з чим усі згодні, так це з тим, що недооцінювати його не варто.

ГОЛОС МАЙБУТНЬОГО

- What do we want? (Чого ми хочемо?), – кричать у мегафон організатори.

- Climate justice! (Кліматичної справедливості!), – вигукує натовп.

- When do we want it? (Коли ми хочемо цього?)

- Now! (Зараз!)

Ці заклики стали обов'язковою кричалкою демонстрацій, їхнім гаслом. На акціях виступають натхненні артисти, які вже навіть присвячують темі свої пісні. Демонстрації проходять по-молодіжному, святково. Тут не побачиш озлоблених фізіономій або осіб напідпитку. Маса позитивної енергії, треба визнати.

Дорослим дядькам і тіткам від політики зовсім не варто зверхньо і зневажливо дивитися на ці «витівки». Рух, схоже, справді стає впливовим.

«Ми – не дитячий протест», – лунає зі сцени. І вони мають це на увазі. Вони вчаться відстоювати права сьогодні і зараз.

У будь-якому разі, хлопці та дівчата, які сьогодні стоять на площах – це майбутнє в найбільш прямому сенсі цього слова. Пройде зовсім небагато часу, і вони стануть дорослими, хтось з них обійме керівні пости, інші стануть виборцями. Хочеться побажати і тим, і іншим, щоб вони не втратили свіжості сприйняття, почуття справедливості і бажання робити планету кращою.

Демонстрації проходять в принципі щоп'ятниці, але час від часу – лунає заклик провести скоординовану акцію. Наступна подібна планується на 20 вересня. А ось на канікулах, схоже, більшість будуть відпочивати. Діти все-таки...

Ольга Танасійчук, Берлін

Фото автора

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-