Три події тижня.  Добра звістка з Гамбурга, Євровибір-2019 та поразка Терези Мей

Три події тижня. Добра звістка з Гамбурга, Євровибір-2019 та поразка Терези Мей

Укрінформ
Трибунал ООН наказав РФ звільнити українських моряків. Країни ЄС обрали новий склад Європарламенту. Мей оголосила про відставку

Символічно, що рівно за півроку після захоплення українських моряків росіянами у нейтральних водах Чорного моря Міжнародний трибунал ООН з морського права наказав звільнити наших співгромадян. Голосування за рішення було промовистим - 19:1 (проти висловився лише суддя з Росії). На виконання цього наказу виділено місяць, проте у Москві вже дали зрозуміти, що не відчувають ентузіазму стосовно його виконання. У Кремлі намагаються зробити вигляд, що акт агресії проти українських кораблів не був чимось надзвичайним та відверто сподіваються на відсутність у міжнародної спільноти заходів для примусу до виконання цих рішень. Однак в Україні та світі є достатньо людей, які мають наміри зрештою примусити Путіна відповісти за гамбурзьким рахунком.

В останній вік-енд травня у країнах ЄС обирали новий склад Європейського Парламенту. Попередні підсумки дозволяють стверджувати, що євроскептики та націоналісти суттєво посилили власні позиції, як і ліберальні демократи та зелені. ЄНП та соціал-демократи (провідні політичні сили ЄС протягом останніх років) втратили від 20% до 30% власних мандатів у Європарламенті, і тепер будуть змушені домовлятися з іншими політичними силами при формуванні нового складу Європейської Комісії. ЄвроАпокаліпсису не сталося, проте спочивати на лаврах політичним лідерам ЄС зарано.

Тереза Мей капітулювала у боротьбі за Brexit та оголосила про свою відставку. Тривала та виснажлива боротьба раз по раз оберталася для політика невдалими голосуваннями у Палаті громад, яка відмовлялася підтримувати компромісні рішення, про які Мей домовлялася у Брюсселі. Нагадаю, що процес остаточного оформлення розлучення ЄС та Великої Британії відкладено до жовтня, і забезпечувати його втілення у життя буде вже новий прем’єр. На портфель Мей претендують кілька британських політиків, найбільш яскравим серед яких виглядає Борис Джонсон, проте зміна господаря на Даунінг-стріт, 10 офіційно ще не відбулася.

Євген Магда, Інститут світової політики

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-